1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Huumeparoni El Chapo viettää loppuelämänsä vankilassa – "Pötkylä" sai elinkautisen ja vielä 30 vuotta päälle

Meksikolainen huumerikollinen Joaquín Guzmán on tullut tunnetuksi vankilapaoistaan.

Yhdysvallat
Huumeparoni Joaquín "El Chapo" Guzmán.
Meksikolaista huumeparonia Joaquín "El Chapo" Guzmánia tuotiin syyttäjäntoimistoon Méxicossa tammikuussa 2016.Alejandro Ayala / AOP

Pahamaineinen meksikolainen huumeparoni Joaquín Guzmán on tuomittu loppuelämäkseen vankilaan oikeusistuimessa New Yorkissa. Nimellä El Chapo, eli suomeksi vaikkapa Pötkylä, paremmin tunnettu Guzmán sai keskiviikkona elinkautisen vankeustuomion ja sen päälle vielä 30 vuotta vankeutta.

Tuomion mukaan Guzmán syyllistyi muun muassa kokaiinin, heroiinin, marihuanan ja metamfetamiinin salakuljettamiseen ja useisiin murhiin. Oikeus totesi El Chapon syylliseksi jo helmikuussa, mutta tuomion pituus julkistettiin vasta tänään.

62-vuotias huumerikollinen tuotiin tuomittavaksi Yhdysvaltoihin sen jälkeen, kun hän oli paennut vankilasta Meksikossa kaksi kertaa. Paot hän toteutti mielikuvitusrikkaasti.

Tammikuussa 2001 hän pakeni huipputurvallisena pidetystä vankilasta pyykkikoriin piiloutuneena ja heinäkuussa 2015 toisesta vankilasta suihkun alle kaivetun tunnelin kautta.

Guzmán jäi lopulta vuonna 2016 kiinni turhamaisuutensa vuoksi. Viranomaiset jäljittivät viidakossa piileskelleen huumepomon, kun tämä otti yhteyttä tuottajiin ja näyttelijöihin tehdäkseen elokuvan elämästään.

Guzmán johti kymmenien vuosien ajan Sinaloan huumekartellia, jota Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat pitäneet maailman suurimpana huumeiden salakuljettajana.

Lisää aiheesta:

Meksikon presidentti vieraili huumeparoni El Chapon kotikonnuilla hieromassa sopua

Huumekartellin pomo El Chapo todettiin oikeudessa syylliseksi kaikkiin syytekohtiin

Todistaja: Huumekuningas El Chapo maksoi miljoonien lahjukset Meksikon ex-presidentille

El Chapon oikeudenkäynti kääntyy loppusuoralle – Vuosisadan huumekäräjät ovat valottaneet kartellien maailmaa ennennäkemättömällä tavalla

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi