Sähköpotkulautailija, tiedätkö mitkä liikennesäännöt sinua koskevat? Katso Liikenneturvan 4 vinkkiä onnistuneeseen ajoon

Sähköpotkulaudan paikka ei ole jalkakäytävällä.

liikenneturvallisuus
Nainen huristaa sähköpotkulaudalla jalankulkijan takaa.
Nopeus kannattaa sovittaa ympäristöön ja muiden kulkijoiden vauhtiin sopivaksi.Laura Ukkonen / Lehtikuva

Sähköpotkulautoja vilisee kaupunkikuvassa tänä kesänä paljon.

Sähköpotkulaudat ovat ehtineet kesän aikana aiheuttaa harmaita hiuksia viranomaisille. Ranska päätti kieltää sähköpotkulaudoilla huristelun jalkakäytävillä sen jälkeen, kun nuori mies kuoli onnettomuudessa Pariisissa kesäkuussa.

Viime viikolla brittinaisen kerrottiin kuolleen sähköpotkulautaonnettomuudessa Lontoossa. Hän oli törmännyt laudalla kuorma-autoon liikenneympyrässä. Myös Etelä-Ruotsissa Helsingborgissa mies kuoli törmättyään (siirryt toiseen palveluun) vuokratulla sähköpotkulaudalla autoon.

Ilman harmeja ei ole säästytty Suomessakaan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS arvioi kesäkuussa, että 3-4 sähköpotkulautailijaa joutuu viikoittain Töölön sairaalan leikattavaksi. Esimerkiksi Turussa Ruisrockin aikaan sähköpotkulaudat kerättiin pois kaduilta. Laudoista vastaava yritys perusteli päätöstä turvallisuudella.

Mitkä liikennesäännöt sähköpotkulaudalla ajaessa sitten koskevat? Liikenneturva on koostanut neljä täsmäohjetta, kuinka uusilla kulkupeleillä matkaaminen onnistuu ilman harmeja.

1. Sähköpotkulaudalla samat säännöt kuin pyörällä

Sähköpotkulaudalla kuljetaan kuten pyörällä. Sen paikka on siis pyöräkaistalla tai muulla pyöräväylällä, ei jalkakäytävällä, muistuttaa Liikenneturva sivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Matkantekoa kannattaa myös miettiä ennakkoon.

– Pyöräväylällä kuljetaan sen oikeassa reunassa ja edellä kulkeva ohitetaan väylän keskeltä. Ellei pyörätietä ole, kuljetaan sähköpotkulaudalla tien tai ajoradan oikeassa reunassa. Pyöräkaistalla kuljetaan samojen sääntöjen mukaan kuin ajoradalla ylipäätään, sanoo Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.

2. Sovita matkavauhti kaupunkiin sopivaksi

Sähköpotkulauta on luokiteltu kevyeksi sähköajoneuvoksi. Sen rakenteellinen nopeus ei ylitä 25 kilometriä tunnissa. Liikenneturvan mukaan sähköpotkulaudan hallintaa kannattaa aluksi harjoitella rauhallisessa paikassa.

Vauhti on myös sovitettava tilanteeseen sopivaksi. Kaupungeissa voi olla ahdasta ja kävelijöitä talvikuukausia enemmän.

– Suurimman mahdollisen nopeuden ajaminen ei kaupungeissa ole usein mahdollista, vaan nopeus tulee sovittaa ympäristön ja muiden kulkijoiden vauhtiin, Tarvainen sanoo.

Sähköpotkulautoja parkissa seinän vierustalla.
Sähköpotkulautaa ei kannata jättää kulkuväylällä sellaiseen paikkaan, jossa muut voivat siihen kompastua tai törmätä, vinkkaa Liikenneturva.Antti Eintola / Yle

3. Väistä oikealta tulevaa - muistuta mieleesi liikennesäännöt

Sähköpotkulautailijaa koskevat samat liikennesäännöt kuin pyöräilijää. Teiden ja katujen risteyksissä väistetään oikealta tulevia ajoneuvoja, pyöräilijöitä tai toisia sähköpotkulautailijoita, kertaa Liikenneturva sääntöjä. Myös kypärä on hyvä laittaa päähän.

Myöskään kännykkää ei kannata räplätä ajon aikana. Selvin päin sähköpotkulaudalla ajelu on yksi kulmakivi turvalliseen ajeluun, Liikenneturva muistuttaa.

4. Ota muut huomioon ja kilauta kelloa

Sähköpotkulaudan moottorista ei lähde ääntä, joten kanssakulkijoiden huomioimiseksi ohitse kurvatessa kannattaa soittaa reippaasti kelloa.

Lautaa ei kannata myöskään jättää sellaiseen paikkaan kulkuväylällä, jossa muut voivat kompastua tai törmätä siihen.

Lue lisää:

Brittiläinen juontaja kuoli sähköpotkulautaturmassa Lontoossa

Tanskassa sähköpotkulautailijat joutuivat poliisin erityisvalvonnan alle

Tampereella sähköpotkulautoja voi vuokrata myös massatapahtumien aikaan – Turussa laudat kerätään pois

Sähköpotkulauta on tämän kesän ilmiö, joka on tullut jäädäkseen

HUSiin on tullut uusi potilasryhmä: 3–4 sähköpotkulautailijaa päätyy viikoittain Töölön sairaalaan leikattavaksi

Sähköpotkulaudasta tulossa suurkaupunkien inhokkivekotin – kieltoja ja sääntöjä sorvataan ympäri Eurooppaa