Herätys: Nuoret jonottavat neuvontachatteihin, mustikkasato jäämässä kehnoksi, torstaina hätyytellään hellerajoja

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Nuori puhelimellaan.
Ahdistuneelle nuorelle ammattiauttajien lomakausi voi tarkoittaa puolentoista kuukauden pärjäämistä omillaan. Henrietta Hassinen / Yle

Kesä pieleen ilman ammattiauttajaa

Mistä löytyisi luotettava aikuinen juttukaveriksi lapselle tai nuorelle mieltä hiertävästä aiheesta? Sitä pohtii lomallaan moni, kun esimerkiksi kouluterveydenhuolto on keskikesällä kiinni. Niinpä keskusteluavun tarvitsijat jonottavat chatteihin.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla suuri hälytys: Finnairin kone laskeutui turvallisesti

Finnairin matkustajakoneita Helsinki-Vantaan lentoasemalla Vantaalla
Finnairin matkustajakoneita Helsinki-Vantaan lentoasemalla Vantaalla keskiviikkona.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli myöhään keskiviikkona suuri hälytys. Pelastuslaitos sai ilmoituksen hälytyksestä puoli yhdentoista aikaan illalla. Kone laskeutui iltayhdentoista jälkeen turvallisesti. Finavian mukaan kyseessä oli Finnairin kone. Pelastuslaitos ei kommentoinut yöllä tarkemmin, millaisesta vaarasta on ollut kyse.

Tällaista oli asevarustelu tuhat vuotta sitten

Muinainen keihäänkärki kaivauksessa.
Pirkanmaalta on löytynyt useita muinaislöytöjä ja kalmistoja heinäkuun aikana.Esa Mikkola, Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut

Pirkanmaalla tamperelainen Ari Palonen paikansi metallinpaljastimellaan kesämökkinsä lähistöltä viikinkiaikaisen miekan ja keihäänkärjen. Tarkemmat kaivaukset osoittivat paikalla sijaitsevan viikinkiaikaisen kalmiston. Millaista oli asevarustelu aikakaudella, jota leimasivat viikinkien ryöstöretket ja niiltä puolustautuminen?

Mustikkasato on jäämässä pieneksi

Mustikkamätäs.
Mustikanpoimijan kannattaa suunnata valoisiin metsiin. Mostphotos

Eteläisessä Suomessa mustikat ovat nyt monilla alueilla kypsiä. Asiantuntijat vinkkaavat, millaisista paikoista marjoja kannattaa kehnona mustikkakesänä etsiä. Mustikkasadon paikalliset vaihtelut ovat suuria, ja pieneltäkin läntiltä voi löytyä hyvä mustikkapaikka.

Edustajainhuone jäädytti virkasyytemenettelyn Trumpia vastaan

Donald Trump
Donald Trump kehotti sunnuntain tviiteissään demokraattien edistysmielisiä naiskongressiedustajia menemään takaisin niihin maihin, joista he ovat tulleet.Nicholas Kamm / AFP

Yhdysvaltain edustajainhuone ei etene Trumpin virkasyytemenettelyssä. Syynä aloitteeseen olivat presidentin rasistisiksi katsotut kommentit demokraattien naisedustajista. Enemmistö demokraateistakin oli jäädyttämisen kannalla, koska tilanne on puolueelle vaikea.

Sateet jäävät vähiin

Torstain sääkartta.
Yle

Loppuviikon ajan Suomen itäpuolella liikkuu matalapaineen alue, johon liittyvät sateet yltävät ajoittain itärajalle. Yksittäisiä sade- ja ukkoskuuroja voi tulla koko maassa, mutta kaiken kaikkiaan sateet jäävät vähiin. Torstaina ja perjantaina aurinkoisimmat ja lämpimimmät alueet ovat lännessä ja etelässä, missä lämpötilat ovat 20 ja 25 asteen välillä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.