1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mafia

Mafiaperheet poliisin tähtäimessä Italiassa ja Yhdysvalloissa – rikollissuku yritti uutta maihinnousua Sisiliaan amerikkalaisten tuella

Viranomaistutkinnassa on todettu, että Sisilian Cosa Nostralla on vahva yhteys Yhdysvaltain järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

mafia
Poliisit saattavat pidätettyä Thomas Gambinoa.
Thomas Gambino pidätettiin Italian Palermossa osana poliisin Cosa Nostraa vastaan tekemiä ratsioita. Igor Petyx / EPA

Italian ja Yhdysvaltain viranomaiset ovat iskeneet yhteistyössä mafiaperheitä vastaan. Molemmissa maissa tehdyissä ratsioissa on pidätetty yhteensä 19 ihmistä.

Rikoksia, joista pidätettyjä epäillään, ovat muun muassa rikollisjärjestöön kuuluminen, törkeä kiristys ja petos.

Tähtäimessä ovat olleet Sisilian mafiajärjestöön Cosa Nostraan liittyvät rikolliset. Viranomaisten mukaan Cosa Nostralla on vahva yhteys Yhdysvalloissa toimivaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Viranomaiset arvioivat, että Inzerillon mafiaperhe on viime aikoina pyrkinyt rakentamaan itselleen valta-asemaa Sisilian Palermossa yhdysvaltalaisen Gambinon rikollisperheen tuella. Kilpailevaa mafiaperhettä johtanut Salvatore "Toto" Riina ajoi Inzerillot 1980-luvulla Sisiliasta ja perhe on ollut siitä lähtien maanpaossa Yhdysvalloissa.

Sisilian järjestäytynyt rikollisuus on ollut vailla vahvaa johtajaa pomojen pomoksi kutsutun Toto Riinan kuoltua vankilassa vuonna 2017.

Gambinot ovat yksi New Yorkin viidestä keskeisestä italialais-amerikkalaisesta rikollisperheestä.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi