EU:n sisäministerit keskustelivat väliaikaista maihinnousua koskevasta järjestelystä Välimerellä

Uudella järjestelyllä pyritään parantamaan nykyistä järjestelmää, jossa komission on haettava halukkaita vastaanottajia maihin nousseille turvapaikanhakijoille alus kerrallaan.

Kotimaa
Vene täynnä pakolaisia ja iso laiva taustalla.
Välimereltä maaliskuussa 2017 pelastettuja ihmisiä. AOP

Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaa Suomi ja useiden EU:n jäsenvaltioiden sekä Schengen-maiden sisäministerit sekä Euroopan komission edustaja ovat keskustelleet tarpeesta perustaa ennakoitavampi ja tehokkaampi "tilapäinen solidaarisuusjärjestely".

Järjestelyn tavoitteena on varmistaa, että merellä pelastetut ihmiset saadaan aluksista maihin nopeasti ja ihmisarvoisella tavalla, tiedottaa Suomen sisäministeriö.

– Useat jäsenvaltiot jakavat näkemyksen siitä, että kerta toisensa jälkeen toistuvien tapauskohtaisten toimien sijasta tarvitaan etsintä- ja pelastustoimien jälkeisiä pysyvämpiä järjestelyjä. Jotta tässä onnistuttaisiin, tarvitaan vastuunjakoa ja mahdollisimman monen jäsenvaltion vapaaehtoista osallistumista, totesi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sisäministeriön mukaan.

Suomi aikoo jatkaa asian työstämistä.

– Tämä työ ei muuta sitä, että yhteistä eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää on edelleen uudistettava, sanoi Ohisalo.

Keskustelu EU:n maahanmuutto - ja turvapaikkapolitiikan tulevaisuudesta jatkuu torstaina.

Sisäministerit ja komissaari Dimitris Avramopoulos keskustelivat Välimeren tilanteesta epävirallisella illallisella keskiviikkona.

Suomessa hallitus on päättänyt äskettäin, että Suomi ottaa vastaan Välimereltä pelastettuja turvapaikanhakijoita EU:n sisäisinä siirtoina. Maahantulijat käyvät läpi normaalin turvapaikkaprosessin.

Torstaina pidetään epävirallinen oikeus- ja sisäasioita käsittelevä ministerikokous.