1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Pikkaralan lossi on kuin matka menneeseen maailmaan

Oulun Pikkaralassa liikennöi Pohjois-Suomen ainoa yksityistiellä käytössä oleva lossi.

Oulu
Pikkaralan lossi kulkee Oulujoen yli.
Pikkaralan lossi liikennöi kesäisin maanantaista lauantaihin. Yle

Lossi ylittää Oulujoen Pikkaralan kohdalla, 18 kilometrin päässä Oulun ydinkeskustasta.

Pikkaralan tiekunta omistaa ja ylläpitää lossia, mutta se on kuitenkin yleisessä käytössä. Lossi liikennöi toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun saakka kuutena päivänä viikossa. Sunnuntaisin lossi ei kulje.

Rahoituksesta 80 prosenttia tulee valtiolta, ja Oulun kaupunki maksaa loput 20 prosenttia lossiin kohdistuvista suorista kustannuksista. Esimerkiksi maaleihin saa rahoitusta, mutta pensselit täytyy ostaa itse. Ylläpitokustannukset ovat 20 000 euroa vuodessa.

Lossia ajaa Olli Rahkola. Kuluva kesä on hänelle lossinkuljettana viides.

Lossi otettiin käyttöön 1930-luvulla maatalouden tarpeisiin, jotta Oulujoen pohjoispuolella asuvat viljelijät pääsisivät eteläpuolen pelloille. Menneen ajan tunnelman voi edelleen aistia lyhyellä lossimatkalla Oulujoen yli. Lossi on yleisessä käytössä, mutta vain harva kaupunkilainen tietää sen olemassaolosta.

Lossi lyhentää matka joen yli. Lähimmän sillan kautta matkaa tulisi 20 kilometriä. Lossimatka kestää kolmisen minuuttia.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi