1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viisumihakemus

Viisumihakemusten määrän kasvu ei näy vielä kaupassa – eniten myyntiä lisää vahva rupla

Eteläkarjalaiset kauppiaat uskovat, että kasvanut viisumihakemusten määrä näkyy kaupassa vasta myöhemmin.

Kauppiaita kiinnostaa Suomen ja Venäjän välisen rajaliikenteen määrä, sillä se näkyy usein myös myynnissä. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Venäläisten viisumihakemusten määrän kasvu ei näy vielä eteläkarjalaisten kauppojen myynnissä.

Pietarin konsulaatti on saanut heinäkuussa 36 prosenttia enemmän viisumihakemuksia kuin vuosi sitten. Myös tammi-kesäkuussa venäläiset ovat hakeneet 15 prosenttia enemmän viisumeja vuoden takaiseen verrattuna.

Kauppiaat ovat kuitenkin toiveikkaita. Myynnin kasvu voi näkyä jo alkusyksystä, kun venäläiset lopettelevat kesälomiaan Suomessa.

Sekä Iso-Kristiinan keskuspäällikkö Jukka Nieminen että Etelä-Karjalan Osuuskaupan marketkaupan johtaja Olli Kurppa sanovat, että myynnin kasvu tulee usein hieman myöhässä.

– Toisaalta kävijöiden määrä ja myynnin määrä eivät ole ihan yhtä. Voi olla, että tulee uusia kävijöitä ja ostokset voivat olla pieniä. Viisumihakemusten määrä ei näy välttämättä suoraan myynnissä, Kurppa sanoo.

Tärkein myynnin kasvua ennustava tekijä on ruplan kurssi. Kuva: Yle

Ruplan kurssi on tärkein

Eniten myyntiin vaikuttaa aina ruplan kurssin kehittyminen.

– Mitä tahansa muuta mittaria katsotaan, niin ne ovat aina arvailua. Mutta silloin, kun ruplan kurssi on suotuisampi venäläisille, niin silloin aina tapahtuu enemmän. Ja sitä kautta myynti kehittyy, Kurppa kertoo.

Syyksi venäläisten kasvaneeseen intoon matkustaa Suomeen arvellaankin nyt juuri ruplan kurssin hienoista vahvistumista.

Alkuvuonna Etelä-Karjalassa taxfree-kauppa oli alamaissa, mutta kevään mittaan myynti on kuroutunut viime vuoden tasolle.