Kaivoslakialoite päätyy eduskunnan käsittelyyn – Kansanedustaja Piirainen: "Meidän mineraalejamme ei viedä ilmaiseksi"

Raimo Piirainen uskoo ja toivoo aloitteen tulevan käsittelyyn heti syksyn istuntokauden alussa.

kaivosteollisuus
Terrafamen kaivosaluetta.
Uusi kaivoslaki vaikuttaisi Terrafamen Sotkamon kaivoksellakin.Niko Mannonen / Yle

Kansalaisaloite kaivoslain uudistamiseksi keräsi tarvittavat nimet ja päätyy eduskunnan käsittelyyn.

Kaivoslakialoitteessa vaaditaan kaivoslain muuttamista monin eri tavoin. Aloite vaatii muun muassa kuntien määräysvallan lisäämistä kaivoslupien myöntämisessä, kaivosveron ja louhintamääriin perustuvan korvauksen lisäämistä ja lisäksi vakuuksia ympäristövaikutusten korjaamista varten.

Kainuulainen SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen huomauttaa, että aloitteessa on paljon samoja asioita, kuin hallitusohjelmassa ja niiltä osin uskoo uudistusten menevän läpi.

– Aloitteessa on hallitusohjelmaa tiukempia muutoksia, mutta uskon että asiat etenevät hyvin. Kaikilla on tässä hyvä tarkoitus.

Aloitteessa vaaditaan kaivosyrityksille louhintamääriin kytkettyä korvausta kaivosveron lisäksi. Piirainen ei ole louhintakorvauksen kannalla.

– Yritykset louhivat myös paljon arvotonta maaperää, ja siitä ei tule hyötyä vaan pikemminkin kuluja. Kaivostoiminnan korvaukset tulisi olla kytköksissä nimenomaan malmista saatuun tuottoon.

Piirainen uskoo ja toivoo aloitteen tulevan käsittelyyn heti syksyn istuntokauden alussa.

– Kaikki kansalaisaloitteet tulee käsitellä ripeästi ja asianmukaisesti. Olisi hyvä, että asia tulisi käsittelyyn mahdollisimman pikaisesti, että ne asiat, jotka vaativat selviä lakimuutoksia, olisivat tiedossa heti suunnitteluvaiheessa, Piirainen sanoo.

Piirainen itsekin on kaivoslain uudistamisen kannalla: hänen mielestään Suomen luonnonvaroja tulee varjella, eikä antaa niitä yritysten käyttöön liian helpolla.

– Meidän mineraalejamme ei viedä ilmaiseksi, Piirainen sanoo tiukasti.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)