Intia aikoo laukaista Kuuhun suuntaavan rakettinsa ensi maanantaina

Edellinen laukaisuyritys tyssäsi tekniseen vikaan.

Intia
Raketti Satish Dhawan -avaruuskeskuksessa.
Kuuraketin lähtölaskenta keskeytettiin Satish Dhawan -avaruuskeskuksessa maanantaina 15.7..Arun Sankar / AFP

Intia aikoo laukaista kuurakettinsa ensi maanantaina puoliltapäivin Suomen aikaa. Intian avaruustutkimusjärjestö Isro ilmoitti asiasta Twitterissä.

Alun perin raketti oli tarkoitus laukaista viime maanantaina 15. heinäkuuta, mutta laukaisu peruttiin vain tuntia ennen h-hetkeä. Syynä keskeytykseen oli tekninen vika kantoraketissa.

Intia pyrkii Chandrayaan-2-ohjelmallaan neljänneksi maaksi, joka on lähettänyt aluksen Kuun pinnalle. Aiemmat onnistujat ovat Venäjä, Yhdysvallat ja Kiina.

Intia on investoinut avaruusohjelmaansa viime vuosina voimakkaasti. Avaruusohjelmasta on rakennettu maan kansallista ylpeyttä, jolla Intia pyrkii nokittamaan varsinkin Kiinaa.

Intia on valmistellut toistaiseksi tehokkainta rakettiaan, jonka on määrä viedä luotain kiertämään ja kuvaamaan Kuuta. Lisäksi raketti toimittaisi Kuun pinnalle laskeutumisluotaimen ja sen mukana mönkijän, joka etsisi merkkejä vedestä ja analysoisi kiviä ja maaperää.

Hallittu Kuuhun laskeutuminen olisi iso loikka Intian avaruusohjelmalle. Pääministeri Narendra Modi on ilmoittanut, että Intia aikoo lähettää avaruuteen miehen tai naisen vuoteen 2022 mennessä.

Lähteet: Reuters, STT