Hakkuut Raide-Jokerin tieltä lykkääntyivät taas Helsingissä – Kaksi yhdistystä valitti hallinto-oikeuteen, riski pikaraitiotien viivästymiseen

Raide-Jokerin projektijohtaja arvioi hallinto-oikeuden antavan päätöksen toimenpidekiellon tarpeellisuudesta lähiaikoina.

Raide-Jokeri
Bild på 7 spad grep som är fast i ett spad blad.
Pajamäki-seura ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ovat valittaneet Helsingin hallinto-oikeuteen ely-keskuksen päätöksestä sallia puiden hakkuut Helsingin Pajamäessä.Vincent Holmberg / Yle

Puiden hakkuut Raide-Jokerin alta Helsingin Pajamäessä lykkääntyvät jälleen.

Helsingin hallinto-oikeudelle on jätetty valitus, joka koskee Uudenmaan ely-keskuksen päätöstä sallia Raide-Jokerin rakentaminen ja puiden hakkuut Pajamäessä.

Valituksen ovat tehneet Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Pajamäki-seura. Yhdistykset jättivät valituksen hallinto-oikeuteen (siirryt toiseen palveluun) maanantaina 15.7.

Pikaraitiotie Raide-Jokeri alittaa Pajamäessa sijaitsevan Patterimäen puiston osittain tunnelissa. Rakentamista valmistelevat puunkaadot oli tarkoitus aloittaa alueella jo toukokuussa.

Pajamäki-seura haki tuolloin toimenpidekieltoa puiden hakkuille Pajamäessä. Seuran mukaan alueelta oli löytynyt keväällä liito-oravien papanapuu, jonka perusteella alue olisi katsottavissa liito-oravan elinpiiriksi.

Kesäkuun alussa myös Helsingin luonnonsuojeluyhdistys teki ely-keskukselle oman toimenpidekieltohakemuksensa asiasta.

Viime perjantaina Raide-Jokeri kertoi, että se aloittaa puunkaadot Patterimäen puistossa tällä viikolla, sillä ely-keskus oli todennut, ettei pikaraitiotien rakentamiselle Pajamäkeen ole esteitä eikä toimenpidekielloille perusteita.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Pajamäki-seura katsovat nyt jättämässään valituksessa, että ely-keskus on tehnyt päätöksensä riittämättömin ja virheellisin perustein. Yhdistysten mukaan ely-keskus ei ota päätöksessään huomioon alueella tänä keväänä ja kesänä tehtyjä havaintoja liito-oravan pesäpuista.

Puiden hakkuita ei vielä aloitettu

Raide-Jokerin tilaajan projektijohtaja Juha Saarikoski kertoo, ettei puiden hakkuita Pajamäessä ole vielä aloitettu.

– Teimme eilen päätöksen, että odotamme hallinto-oikeuden käsittelyä sen suhteen, asettaako se Patterimäelle toimenpidekiellon vai ei.

Saarikosken käsitys on, että tämän kaltaisissa tapauksissa hallinto-oikeus antaa päätöksen toimenpidekiellon tarpeellisuudesta suhteellisen nopeasti, jopa muutamassa päivässä. Varsinaisen valituksen käsittely kestää pidempään.

Saarikoski arvioi, että hakkuut pääsevät etenemään jo lähiaikoina, jos toimenpidekieltoa ei aseteta. Suurempi ongelma syntyy, jos hallinto-oikeus katsoo, että toimenpidekiellolle on tarve.

– On vaikea ennakoida sen lopullisia seurauksia, mutta puhutaan suuresta riskistä, että Raide-Jokerin käyttöönotto viivästyy. Puhuttaisiin suuruusluokaltaan vähintään vuoden viiveestä Patterimäen rakentamiseen.

Valituksesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Aiheesta aiemmin:

Raide-Jokeri nytkähti eteenpäin – puunkaadot Patterimäen puistossa alkavat ensi viikolla

Liito-oravan papanat viivästyttävät Raide-Jokerin hakkuita Helsingissä – "Pitää selvittää, ovatko puut osa suojeltua lisääntymispaikkaa"