1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huonekalut

Haisevat patjat aiheuttaneet päänsärkyä ja pahoinvointia – Tukes epäilee syyksi vaahtomuovia

Tukes kehottaa ottamaan yhteyttä tuotteen myyjään, jos patja aiheuttaa terveysoireita tai muuta haittaa.

Patjojen vaahtomuovista voi vapautua haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa hajuhaittaa ja terveysoireita. Kuva: AOP

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes (siirryt toiseen palveluun) on saanut kuluttajilta lukuisia yhteydenottoja kemikaalille haisevista patjoista, sängyistä ja muista pehmustetuista huonekaluista. Tuotteet ovat aiheuttaneet myös terveysoireita, kuten päänsärkyä, allergiaa ja pahoinvointia.

Tukes epäilee, että oireet johtuvat todennäköisesti pehmustettujen huonekalujen sisältämästä vaahtomuovista. Vaahtomuovista voi vapautua haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa hajuhaittaa ja terveysoireita.

Kuluttajat olivat hankkineet haiseviksi todettuja patjoja eri huonekaluliikkeistä. Tukes ei kuitenkaan löytänyt merkkikohtaisia tai vaahtomuovin laatuun perustuvia eroja. Vaahtomuoveista ei myöskään löytynyt kemikaalilainsäädännössä rajoitettuja aineita.

– Pyysimme neljää huonekalufirmaa toimittamaan tiedot tuotteista, mutta emme löytäneet niistä laissa rajoitettuja aineita. Haihtuvia orgaanisia yhdisteitä on lukuisia, minkä vuoksi meidän pitäisi tietää tarkemmin, mitä etsitään, Tukesin ylitarkastaja Kati Suomalainen kertoo.

Oireita heti pakkauksen avaamisen jälkeen

Tukes kysyi helmikuussa 2019 kuluttajilta pehmustettujen huonekalujen aiheuttamista oireista. Kyselyyn tuli yhteensä 124 vastausta.

Vastaajista joka viides oli ollut terveysoireiden takia yhteydessä terveydenhuoltoon. Alle puolet vastaajista oli ollut yhteydessä myyjään oireiden ilmaannuttua ja vain neljä prosenttia oli ilmoittanut oireita aiheuttavasta tuotteesta Tukesiin.

Tukes ei löytänyt merkkikohtaisia tai vaahtomuovin laatuun perustuvia eroja patjoista Kuva: AOP

Suomalaisen mukaan ongelmatapauksissa kannattaa olla yhteydessä tuotteen myyjään. Kuluttaja voi myös tehdä ilmoituksen vaarallisesta tai puutteellisesta tuotteesta (siirryt toiseen palveluun) Tukesille.

– Patjalla pitäisi pysytä nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, joten ymmärrän, että hajusta on kuluttajalle haittaa, Suomalainen sanoo.

Vastaajien kuvaamat oireet alkoivat useimmiten heti pakkauksen avaamisen jälkeen ja kestivät noin kuukauden. Vastaajien mukaan tuotteen käyttöohjeen mukainen tuuletus, imurointi ja paineleminen ei aina auttanut.