Ennätyshakkuut toivat metsänomistajille huipputulot viime vuonna

Eniten tuloja tilitettiin Etelä-Savon maakunnassa.

Lyhyet
puupino
Markku Ojala / AOP

Suomessa hakattiin ennätysmäärä metsää viime vuonna. Pelkästään teollisuuden käyttöön kaadettiin puita liki 69 miljoonaa kuutiometriä. Määrä on noin kolmanneksen enemmän kuin edellisten kymmenen vuoden aikana keskimäärin. Taustalla on maailmantalouden hyvä suhdanne, joka on lisännyt etenkin sellun ja sahatavaran kysyntää.

Siitä, kuinka paljon hakkuita maamme metsät kestävät, ollaan montaa mieltä. Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan Etelä-Savossa, Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Etelä-Karjalassa sekä Kymenlaaksossa metsien hakkuumäärät ovat jo useamman vuoden olleet yli kestävyyden rajan.

– Eihän se tuommoisella 5 – 10 vuoden jaksolla voi jatkuvasti yli olla, siitä on seurauksena se että tulevaisuuden hakkuumahdollisuudet pienenee. Taimikot pitäisi laittaa kuntoon ja uudistamisesta huolehdittava, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Esa Uotila.

Yksityisille metsänomistajille ennätyshakkuut ja puun kysyntä toivat ennätystilin. Puusta saatavat tulot nousivat koko maassa viime vuonna, yhteensä kantorahatuloja tilitettiin metsännomistajile 2,3 miljardia euroa. Eniten metsänomistajien tilipussi kasvoi Etelä-Savossa, 329 miljoonaa euroa.

Puulajeista suurimman osuuden tuloista toi yhä kuusi, jonka merkitys korostuu Etelä-Suomen maakunnissa ja yksityismetsissä.

Aiheesta lisää:

Uusi tutkimus osoittaa metsätalouden ilmastovaikutukset arvioitua suuremmiksi – Professori: "Käytämme luonnonresurssia vähän hullulla tavalla"

Hakkuut kääntyneet laskuun – myös ostot supistuneet vuoden takaisesta

Hakkuumäärät ylitetään Suomessa vuosi toisensa perään – Kuinka paljon puuta ja rahaa tarvitaan, jos massiiviset selluhaaveet toteutuvat?

Metsänomistajille viime vuonna huipputulot: syynä ennätyshakkuut ja kantohintojen nousu