Hyppää sisältöön

Jätevesi valui mereen Vaasassa inhimillisen virheen seurauksena – rakennuttaja: "Otamme vastuun täydellisesti"

Virheellisen kytkennän takia kerrostalon jätevedet on johdettu suoraan mereen puolen vuoden ajan.

Onkilahdessa mereen valuneen jäteveden määräksi arvellaan noin 1000 kuutiota. Virheellinen kytkentä korjataan YIT:n mukaan torstain aikana. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Vaasan Onkilahteen valuneen jätevesivuodon syyksi on paljastumassa inhimillinen virhe.

– Olemme eilen ryhtyneet asiassa toimenpiteisiin suunnittelijoiden kanssa. Siellä on todettu suunnitteluvirhe, joka tänään korjataan, sanoo YIT:n aluejohtaja Mikael Snellman.

YIT toimii Vaasassa niin sanotulla Flickiksen alueella sijaitsevien (siirryt toiseen palveluun) uusien kerrostalojen rakentajana ja rakennuttajana. Vahinko on tapahtunut Asunto Oy Vaasan Priimuksessa. Snellmanin mukaan talossa on yhä tyhjänä olevia asuntoja ja liiketiloja eli se ei ole täydessä käytössä.

Alueen muut taloyhtiöt Lyyra ja Laudatur on tänään torstaina aamulla tarkistettu ja niiden osalta asia on kunnossa.

Kyseisen alueen neljää taloa on rakennettu eri vaiheissa ja Snellmanin mukaan niiden kaukolämmön- ja talotekniikan rakentamista on keskitetty mahdollisimman paljon.

– Liittymät on keskitetty yhteen paikkaan ja tässä liittymässä, johon muutto oli joulukuussa 2018, oli virhe, Snellman sanoo.

Torstaina korjataan

Virheellinen kytkentä korjataan torstaina alkuiltapäivästä. Korjaamisen myötä jäteveden valuminen Onkilahteen loppuu.

Snellman ei muista uraltaan toista vastaavaa tapausta. Kyseessä on Snellmanin mukaan erittäin valitettava tapahtuma.

– Otamme vastuun täydellisesti kaikesta, mitä tämä on aiheuttanut. Korvaamme viranomaisille kaikki kustannukset, mitä on syntynyt ja syntyy, Snellman sanoo.

YIT:llä on tehty torstaiaamuna tapahtuneesta sisäistä selvitystä. Yritys tekee asiasta myös laajemman sisäisen selvityksen varmistaakseen, että samanlaista vahinkoa ei pääse tapahtumaan uudelleen.

Asunto Oy Vaasan Priimus sijaitsee Kirkkopuistikolla Wasa Teaternin vieressä. Kuva: Minna Salomäenpää / Yle

"Seurataan, että ei aiheudu terveyshaittaa"

Vaasan Onkilahdessa tapahtunut jätevesivuoto paljastui keskiviikkona ohikulkijan ilmoitettua merialueella olevasta jäteveden hajusta ja meressä kelluvasta epämääräisestä aineksesta.

Ilmoituksen jälkeen asia tutkittiin ja selvisi, että Kirkkopuistikon varrella olevasta kerrostalokiinteistöstä oli valunut asuinjätevettä merenlahteen puolen vuoden ajan. Kerrostalon jätevedet oli virheellisesti kytketty hulevesiviemäriin.

Vaasan kaupungin ympäristötarkastaja Esa Hirvijärvi kertoo, että keskiviikkona, kun vuoto havaittiin, Vaasan Veden toimesta loka-auto kävi imemässä hulevesiputken päässä näkyvää kiinteää ainesta. Tärkeintä on nyt saada vuoto loppumaan.

– Hulevesiviemäriä pitkin on valunut jätevesiä wc:sta, pesuvesiä ja pesukoneiden vesiä. Niiden myötä tulee veteen ravinnekuormitusta ja bakteerikuormitusta, mikä aiheuttaa rehevöitymistä ja hygieenistä kuormitusta, Hirvijärvi sanoo.

Alueella on kolme asunto-osakeyhtiötä, joihin kuuluu neljä taloa. Kuva: Minna Salomäenpää / Yle

Nyt tapahtunut vuoto on kuitenkin arvioitu selvästi viime vuotista jätevesivuotoa pienemmäksi. Viime vuonna Onkilahteen valui noin 20 000 kuutiota jätevettä, nyt vuodon määräksi on arvioitu noin 1000 kuutiota.

– Nyt seurataan, että päästöstä ei aiheudu terveyshaittaa, Hirvijärvi sanoo. Myös merialueilla toteutettavaa vedenlaadun tehostettua seurantaa saatetaan jatkaa tämän vahingon takia.

Hirvijärven mukaan tämänkaltaiset vahingot ovat valitettavia, mutta edes hulevesien laadun valvomisella niihin ei välttämättä päästäisi heti kiinni.

– Hulevesien määrä on niin suuri, että noin pieni määrä ei välttämättä siellä näy.

.
.