1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjamessut

"Perinteisten kirjamessujen konsepti pitää räjäyttää" – Suomen uusimmat kirjamessut haluaa eroon kiireestä ja antaa tilaa tuntemattomillekin kirjailijoille

Kouvolassa alkaneilla kirjamessuilla halutaan antaa aikaa kirjailijoiden ja lukijoiden kohtaamiselle.

kirjamessut
Kymi Libri -kirjamessut
Kymi Libri -kirjamessujen pääpaikkana on Kouvolan Myllykoskella Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa, jossa on ohjelmanumerojen lisäksi kirjamyyntiä.Minna Heikura / Yle

Kaakkois-Suomen ensimmäiset kirjamessut ovat käynnistyneet Kouvolan Myllykoskella. Ensimmäisenä päivänä eli torstaialkuiltaan mennessä tapahtumassa oli käynyt arviolta 600 ihmistä.

Tapahtuman taustalla on ohjelmajohtaja Tarja Tornaeuksen mukaan ajatus siitä, että perinteisten kirjamessujen konsepti pitää räjäyttää.

Tornaeuksen mielestä isot kirjamessut ovat kaoottisia, eivätkä enää ihmisläheisiä. Ne ovat muuttuneet hänen mukaansa kirjojen alennusmyynneiksi, joissa huomio kiinnittyy vain bestsellereihin ja julkkiksiin.

– Olemme pyrkineet eroon kiireisestä rytmistä. Esityksensä jälkeen kirjailijat saavat jäädä juttelemaan lukijoidensa kanssa ja signeeraamaan kirjaa niin pitkäksi aikaa kuin haluavat. Lavaesiintymisissä ei ole liukuhihnameininkiä, Tornaues sanoo.

Kymi Libri -kirjamessut
Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan seinät ovat täynnä kirjoja, joita ihmiset ovat lahjoittaneet.Minna Heikura / Yle

Kirjailija Olli Sarpo on yksi messujen noin sadasta esiintyjästä. Hän toimii messuilla sekä haastattelijana että haastateltavana. Lisäksi hän on muun muassa mukana työpajassa, jossa kirjoitetaan yleisön kanssa.

Sarpon mukaan kirjamessut ovat kirjailijoille merkittäviä, sillä ne tarjoavat mahdollisuuden päästä esille. Avajaispäivänä hän oli opiskelijoiden haastateltavana. Haastattelun jälkeen Sarpon piiritti lauma ihmisiä, joilla oli paljon kysymyksiä kirjailijalle.

– Tuntui aivan äärettömän mukavalta. Kirjasta kysytään aika paljon. Usein kyselijät ovat kirjoittajia, ja he kysyvät, miten minä kirjoitan ja miksi tällaisia aiheita.

Kirjailijoiden ja lukijoiden kohtaamisia Sarpo kuvailee elintärkeiksi.

– Kirjailijalle on ensiarvoisen tärkeää kuulla lukijan ääni, koska ilman lukijoita ei juuri kannata kirjoja kirjoittaa.

Messuja järjestetään jatkossa joka toinen vuosi

Kaakkois-Suomen ensimmäisten kirjamessujen ohjelmistossa on työpajojen lisäksi muun muassa kirjailijahaastatteluja, keskustelutilaisuuksia, kirjamarkkinat ja kirjailijaristeilyjä. Kirjallisuus myös yhdistyy muuhun taiteeseen kuten musiikkiin ja kuvataiteeseen.

Kirjamessujen pääpaikka on Myllykosken Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa. Tapahtuma eroaa muista messuista myös siinä, ettei sitä järjestetä yksistään hallissa, vaan tapahtumaa on myös ulkona. Ohjelmajohtaja Tarja Tornaeus sanoo, että Myllykosken tapahtuma onkin ikään kuin kirjamessujen ja kesätapahtuman välimuoto. Ihmiset tulevat tapahtumaan lomafiiliksellä.

– Kun istuu alas pöydän äärelle syömään muurinpohjalettuja, saattaa kirjailija istua samaan pöytään, hän kuvailee.

Kymi Libri -kirjamessut
Kirjamessuilla on muun muassa kirjailijahaastatteluja, työpajoja ja konsertteja. Avajaispäivänä Kirjoittajayhdistys Paltta ry:n Uusien kirjojen illassa esiteltiin tuoreita teoksia.Minna Heikura / Yle

Tornaeus kertoo, että tapahtumalla halutaan kehittää seutua kulttuurin avulla. Kaakkois-Suomen kirjamessut on tavoitteena järjestää jatkossa joka toinen vuosi. Välivuosina on määrä järjestää pienempiä tapahtumia.

Kaakon kirjamessut -yhdistys on saanut tapahtuman järjestämistä varten Kulttuurirahastolta 40 000 euroa. Lisäksi Kouvolan kaupunki on myöntänyt tapahtumalle 15 000 euroa markkinointitukea.

Kaakkois-Suomen kirjamessut jatkuvat Kouvolassa sunnuntaihin 21.7.2019 saakka.

Lue seuraavaksi