1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muurahaiset

Moni on kantanut kortensa kekoon suuressa muurahaiskeräyksessä – lisänäytteille yhä tarvetta

Itä-Suomen yliopiston kaksivuotisessa tutkimuksessa selvitetään kekoja rakentavien muurahaisten levinneisyyttä ja elinympäristöjä.

muurahaiset
Muurahaistutkimusta.
Heikki Haapalainen / Yle

Ihmiset ovat osallistuneet innokkaasti Itä-Suomen yliopiston suureen muurahaiskeräykseen. Vuoden aikana tutkijat ovat saaneet muurahaisnäytteitä yli 1 500 pesästä eri puolilta Suomea. Muurahaisyksilöitä näytteissä on noin 15 000.

Niitä on tullut erityisesti yksityisiltä kansalaisilta, mutta myös ryhmät, kuten koululuokat, partiolaiset sekä jopa päiväkotiryhmät ovat lähettäneet yliopistolle näytteitä.

Suomessa on tusinan verran kekoja rakentavia muurahaislajeja, joista lähes kaikista on saatu näytteitä. Yliopiston mukaan lisänäytteille on kuitenkin edelleen tarvetta. Niitä kerätään vielä tämän kesä- ja syyskauden ajan.

– Muurahaiskeräys ei vahingoita tai heikennä pesiä, sillä kekopesän pinnalta kerätään vain muutamia yksilöitä, eikä pyydystys kohdistu lisääntyviin yksilöihin, vaan työläismuurahaisiin, yliopiston tiedotteessa muistutetaan.

Tutkimuksessa selvitetään kekoja rakentavien muurahaisten esiintymistä erilaisissa ympäristöissä sekä lajien levinneisyyttä Suomessa. Muurahaiskeräyksen ansiosta tarkentuneita levinneisyystietoja voidaan myös käyttää lähtökohtana tulevissa muurahaisiin liittyvissä seurannoissa.

– Esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä monien lajien elinolosuhteet ja levinneisyydet voivat muuttua, yliopistosta kerrotaan.

Lisäksi harvinaisempien muurahaisten esiintymisestä saadaan uutta tietoa.

Lisätietoa hankkeesta: Itä-Suomen yliopiston muurahaiskartoituksen verkkosivut (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi