Kuun valloituksen vuosipäivänä opastetut kierrokset VB-valokuvakeskuksen Matka Kuuhun -näyttelyyn Kuopiossa

VB-valokuvakeskuksen kesän päänäyttely on koottu Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn Apollo-kuuohjelman arkistoista.

Kuu
Astronautti Buzz Aldrin ensimmäisellä kuukävelyllä Apollo 11 -lennolla 21.heinäkuuta 1969.
Astronautti Buzz Aldrin ensimmäisellä kuukävelyllä Apollo 11 -lennolla 21.heinäkuuta 1969.NASA

VB-valokuvakeskus Kuopiossa juhlii Kuun valloituksen 50-vuotispäivää viikonloppuna. Ihminen astui ensimmäistä kertaa Kuun kamaralle 20. heinäkuuta 50 vuotta sitten.

VB-valokuvakeskuksessa pidetään lauantaina ja sunnuntaina päivällä yleisöopastukset "Man on the Moon – Matka Kuuhun" - näyttelystä.

Valokuvakeskuksen kesän päänäyttely on koottu Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn Apollo-kuuohjelman arkistoista. Näyttelyssä palataan avaruuden valloituksen huippuhetkeen värivalokuvien sekä video- ja äänitallenteiden kautta.

Näyttelyä on ollut kokoamassa kuopiolainen tähtitieteen harrastaja Risto Löf. Hänen mukaansa näyttelyssä on paitsi kiehtovia avaruusmatkailun aineksia samalla myös suurvaltapolitiikkaa ja historiallisia dokumentteja.

– Apollo-ohjelma oli todella kallis ja työllisti hyvin paljon ihmisiä. Ei ollut lainkaan selvää, että amerikkalaiset ovat Kuuhun matkaamisen kannalla. Kennedy teki todella paljon töitä sen eteen, että Apollo-ohjelma toteutetaan. Se oli osa suurvaltapolitiikkaa, Löf kertoo.

Yleisöopastukset "Man on the Moon – Matka kuuhun" -näyttelyyn lauantaina 20.7. ja sunnuntaina 21.7. kello 13 VB-valokuvakeskuksessa