Ilmaston lämpeneminen patistaa etsimään uusia keinoja tuhohyönteisten torjuntaan – kopterikameralla kuusen tuhoutumisen näkee jo ennen ihmissilmää

Kuusimetsää tuhoavan kirjanpainajakuoriaisen leviämistä torjutaan nyt kopterikameran avulla.

Metsätalousinsinööriksi opiskeleva Saana Pulkkinen valmistelee kuvauskopterin lentokuntoon kuusimetsän laidalla Lappeenrannassa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Kuvauskopteri surraa peltoaukealta korkeuksiin ja lähtee lentämään valmiiksi ohjelmoitua reittiään kuusimetsän yllä Lappeenrannassa. Meneillään on koe, jossa selvitetään, miten tehokkaasti kopterin kameralla pystyy tarkkailemaan kuusimetsiä uhkaavan tuhohyönteisen, kirjanpainajakuoriaisen leviämistä.

Perinteisesti kirjanpainajan leviämistä seurataan kulkemalla metsässä jalan ja kiinnittämällä huomiota puun ulkokuoressa näkyviin kirjanpainajasta kertoviin merkkeihin. Pienenpienet purukasat puunrungolla ovat ensimmäisiä ihmissilmällä nähtäviä varoitusmerkkejä kirjanpainajasta.

Kirjanpainaja on vakavin kuusen runkoja vioittava tuhohyönteinen. Kuva: Erkki Oksanen / Metla

Ilmakuvaus on kävellen tehtyyn tarkastukseen verrattuna moninkertaisesti nopeampaa. Kamera myös tunnistaa kirjanpainajan tuhot yksittäisessä puussa, jo ennen kuin ihmissilmä pystyy huomaamaan ensimmäiset merkit.

Kuvauskopteri on varustettu multispektri-kameraksi kutsutulla laitteistolla, joka kuvaa puista heijastuvan valon aallonpituuksia. Yksittäisen puun neulasmassasta näkyy, jos kirjanpainaja on alkanut kuivattaa runkoa.

– Lennätys tämän kuvion yllä kestää viisi minuuttia. Jos lähtee kulkemaan jalkaisin tuonne kuusikkoon ja etsimään niitä haavoittuneita puita, niin kyllähän se kestää paljon paljon pidempään, sanoo harjoittelija Saana Pulkkinen metsäyhtiö Stora Ensosta.

Ilmakuvasta on mahdollista tunnistaa jokainen yksittäinen puu. Kuva: Stora Enso

Käyttö yleistyy ehkä jo pian

Stora Enso tekee tänä kesänä ensimmäisiä kokeellisia kuvauslentojaan Suomessa. Yhtiö suunnittelee kehittävänsä ilmakuvauksesta palvelun, jota aletaan tarjota yksityisille metsänomistajille.

– Mitä aiemmin kirjanpainajan iskeytyminen metsikköön pystytään huomaamaan, sitä pienemmiksi metsänomistajan taloudelliset menetykset jäävät, sanoo Stora Enso Metsän ostopäällikkö Jyri Änäkkälä.

Änäkkälä on menetelmän tehokkuuden suhteen toiveikas. Hän arvioi, että kuvauslentoja aletaan käyttää metsänhoidossa yleisesti hyvin pian, ehkä jo vuoden kuluttua.

Kuvauskopteri on varustettu viidellä kameralla, jotka kuvaavat valon aallonpituuksia. Puun vesisuonista näkyy, jos kirjanpainaja on alkanut kuivattaa runkoa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Metsätalousinsinööriksi opiskelevalle Saana Pulkkiselle Stora Enson kopterikuvaukset ovat opintoihin liittyvä tutkimuskohde ja lopputyön aihe. Hän vertailee Lappeenrannan lähellä Saimaan kanavan varressa sijaitsevassa kuusikossa, miten hyvin ilmasta kuvattu informaatio vastaa todellista tilannetta maastosta käsin arvioituna.

Pulkkinen ja Änäkkälä vakuuttavat, että ohjelman kehittelyssä ollaan jo nyt pitkällä. Kenttäkokeiden perusteella ohjelmaan tehdään pieniä kalibrointeja.

– Ohjelmasta näkyy hyvin heikentyneet puut, ne ikäänkuin loistavat pienten tähtien lailla siinä ohjelmassa, Pulkkinen kuvaa.

Kirjanpainaja kuivattaa puun pystyyn

Kirjanpainajakuoriainen on kuusimetsän pahin tuholainen. Se voi aiheuttaa talousmetsässä merkittävää rahanmenetystä jo yhdessä kesässä.

Tuholaisen mahdollisimman aikainen löytyminen nopeuttaa vaurioituneiden puiden korjaamista pois metsästä niin, ettei kirjanpainaja pääse leviämään puusta toiseen.

Kirjanpainajan kohteeksi päätyneen kuusen rungolla näkyy pienenpieniä purukasoja. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Yksittäisen puunrungon kirjanpainaja tuhoaa kokonaan. Se asettuu nakertamaan kuoren alla sijaitsevaa nilakerrosta ja vaurioittaa samalla vesisuonia, joiden tehtävä on kuljettaa nestettä kohti puun latvaa. Puu kuolee pystyyn.

Yleensä kirjanpainaja iskee tuulen kaatamiin runkoihin tai lumen painosta talvella katkenneisiin latvuksiin. Jos kesän sääolosuhteet ovat kirjanpainalle suotuisat ja yksilöitä on todella runsaasti, se siirtyy myös terveisiin puihiin.

Kirjanpainaja munii puun kuoren alle. Toukat käyttävät ravinnokseen kuoren alla olevaa nilakerrosta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

– Lämpiminä kesinä kirjanpainaja pystyy tekemään toisenkin sukupolven, ja silloin tuhot voivat tulla merkittäviksi, Jyri Änäkkälä kertoo.

Tänä kesänä kirjanpainajaa on havaittu erittäin paljon Itä-Uudellamaalla ja läntisessä Kymenlaaksossa.

Ilmaston lämpeneminen lisää tuhohyönteisten määrää

Kirjanpainaja hyötyy kuivista ja kuumista kesistä, joten ilmaston lämpenemisen tiedetään lisäävän kirjanpainajatuhoja Suomessa tulevina vuosina.

Stora Enso kokeilee kopterikameraa kirjanpainajan havaitsemisessa parhaillaan myös muualla Euroopassa, missä tuhot ovat Suomeen verrattuna paikoin moninkertaisia.

Ostopäällikkö Jyri Änäkkälä Stora Ensosta seuraa kopterikameran lennätystä Lappeenrannassa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

– Esimerkiksi Tsekissä kirjanpainaja on aiheuttanut todella suuria taloudellisia tappioita metsänomistajille, Änäkkälä kertoo.

.Metsässä tuholaisen tehokkaimpana torjuntakeinona pidetään sen valtaamien puiden kaatamista ja kuljettamista pois. Kirjanpainajaa voidaan tuhotaan myös feromoniansoilla, joilla voidaan jonkin verran vähentää tuhohyönteisen lukumäärää.