Poptähti Ed Sheeranin jättikeikkoja leimaa harvinaisen tiukka protokolla: yleisölle 14-sivuinen infopaketti, jonottaminen sallittu vasta aamulla

Jonottaminen konserttialueelle on sallittua turvallisuussyistä vasta konserttipäivänä aamuyhdeksän jälkeen, konserttijärjestäjä sanoo.

Ed Sheeran
Malmin lentokenttä.
Konserttialuetta on rakennettu Malmin lentokentälle tämän viikon maanantaista lähtien.Matti Myller / Yle

Brittilaulaja Ed Sheeranin Helsingissä järjestettäviä konsertteja leimaa harvinaisen tiukka protokolla.

Malmin lentokentällä järjestettäviin konsertteihin lipun ostaneet ovat saaneet tuhdin 14-sivuisen infopaketin (siirryt toiseen palveluun)täynnä ohjeita – ja rajoituksia – konserttiin liittyen.

Ohjeissa kerrotaan muun muassa konserttialueesta, sinne saapumisesta ja sieltä poistumisesta, lippukäytännöistä sekä rajoituksista liittyen konserttialueelle jonottamiseen.

Maailmalla Ed Sheeranin fanit ovat saattaneet jonottaa jopa päiviä konserttiin pääsyä (siirryt toiseen palveluun).

Konserttijärjestäjä Fullsteamin mukaan jonottaminen Malmilla on turvallisuussyistä sallittua vasta konserttipäivänä aamuyhdeksän jälkeen.

– Ennen sitä täällä rakennetaan vielä aluetta. Kaikki rakenteet eivät ole välttämättä vielä valmiita, ja sen vuoksi alueen läheisyyteen ei ole mahdollista päästä jonottamaan, konserttien projektipäällikkö Iina Maula Fullsteam Agency Oy:stä kertoo.

Malmin lentokenttä.
Projektipäällikkö Iina Maula kertoo, että Malmin luontoarvot on otettu huomioon konserttijärjestelyissä. "Yleisöalueen alle jäävät ruohoalueet on katsottu erikseen ympäristöviranomaisen kanssa. Meidän toiminnan ei pitäisi vaarantaa millään tavoin esimerkiksi täällä olevaa perhos- ja lintulajistoa." Matti Myller / Yle
Malmin lentokenttä.
Malmin lentokentälle ahtautuu ensi viikolla kymmeniätuhansia ihmisiä. Matti Myller / Yle

Lavan etuosassa tilaa 4 000 katsojalle

Järjestäjätaho viestittää, että heillä on oikeus poistaa konserttialueen läheisyydestä ennen aamuyhdeksää saapuneet, kuten telttailijat.

– Ohjaamme mahdolliset telttailijat ja muut siirtymään kauemmaksi alueesta, jos he pyrkivät portille. Pidämme kiinni ilmoittamastamme jonotusaloitusajasta, Maula sanoo.

Malmin lentokenttä.
Järjestelyjä tehdään konserttipäivään asti. Matti Myller / Yle

Tapahtuma-alueen portit aukaistaan konserttipäivänä kello 16. Maula kertoo, että jo aamulla jonottamaan saapuvista pidetään kyllä huolta: jonotusalueelta löytyy bajamajoja ja vesipiste.

Ensimmäisten paikalle tulleiden on porttien auettua mahdollista päästä aidatulle alueelle lavan eteen. Lavan etuosaan mahtuu noin 4 000 katsojaa.

Maula kertoo, että tälle alueelle pääsemiseen vaaditut rannekkeet jaetaan niille, jotka ovat tulleet jonottamaan hyvissä ajoin.

– Pyrimme järjestämään reilusti niin, että ne, jotka ensimmäisenä ja pisimpään jonottavat, pääsisivät halutessaan sinne etuosaan. Tämä on myös artistin ja artistiorganisaation toive.

Malmille rakennetaan infra lähes nollasta

Sheeranin keikka on ensimmäinen tämän mittaluokan konsertti, joka järjestetään Malmilla.

Maula kertoo esityspaikan olevan erityinen, sillä kaikki alueelle tuleva infra – kuten sähköt ja vedet – pitää rakentaa alusta asti. Esiintymislava tulee keskelle terminaalialuetta.

Konserttijärjestäjien on pitänyt myös pohtia parhaat kulkureitit syrjäiselle Malmille. Maula kertoo, että konserttijärjestäjä suosittelee saapumaan Malmille lähijunalla.

Helsingin seudun liikenne eli HSL tiedotti eilen (siirryt toiseen palveluun) järjestävänsä ylimääräisiä vuoroja lähijuniin, busseihin ja metroon tiistaille ja keskiviikolle. Sekä konserttijärjestäjä että HSL kuitenkin muistuttavat varaamaan liikkumiseen tarpeeksi aikaa.

Konserttijärjestäjä ohjeistaa keskustan suunnasta saapuvia jäämään pois Malmin juna-asemalla ja pohjoisesta saapuvia jäämään pois Tapanilan juna-asemalla. Molemmilta asemilta on konserttipaikalle noin kahden kilometrin kävelymatka.

Konserttipaikkaa lähellä asuvia kannustetaan saapumaan paikalle jalan tai pyörällä.

Ed Sheeran.
Poptähti Ed Sheeran esiintyy Suomessa ensi viikolla.EPA
Malmin lentokenttä.
Malmin lentokentän alueelle Helsinkiin on suunniteltu uutta tuhansien asukkaiden kaupunginosaa. Matti Myller / Yle
Malmin lentokenttä.
Ed Sheeranin Suomen-keikoista tiedotettiin viime syksynä. Hän konsertoi Malmin lentokentällä kahtena peräkkäisenä iltana. Matti Myller / Yle

Juttua päivitetty 23.7. kello 07.45. Muutettu otsikossa ja jutun alussa oleva tieto infopaketin pituudesta, sillä tapahtumajärjestäjä päivitti infopakettia 22.7. Aiemmin infopaketti oli 13-sivuinen, mutta päivityksen jälkeen sen laajuus on 14 sivua. Juttuun vaihdettu myös tuore linkki.

Lue myös:

Laulajatähti Ed Sheeran kopiointikohun keskellä – tuomari määräsi kiistan valamiehistön päätettäväksi

Huippusuosittu Ed Sheeran tekee lisäkeikan Suomessa – toiset 60 000 lippua tulevat myyntiin maanantaina

Ed Sheeranin Suomen-konsertti myytiin loppuun 20 minuutissa

Ed Sheeran konsertoi Helsingissä ensi kesänä