1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hyönteistalous

Sirkkojen kasvatus ihmisten ruuaksi on vähentynyt alkuinnostuksen jälkeen - nostetta haetaan reseptikehittelyllä

Joensuulaisen Hermanni Niemisen sirkkalassa siritti parhaimmillaan 300 000 sirkkaa, nyt tuotanto on pudonnut neljäsosaan.

Sirkkoja voi syödä esimerkiksi kuivatettuina ja suolattuina salaatin seassa, tai vaikka rouheena suklaakeksin taikinaan sekoitettuna. 100 grammassa sirkkajauhoa on 70 grammaa proteiinia. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Sirkkojen kasvatus ihmisravinnoksi on vähentynyt alkuinnostuksen jälkeen. Ala kasvoi nopeasti ja uusia sirkkatiloja syntyi ympäri Suomea lainsäädännön sallittua sirkkojen kasvatuksen ihmisten ruuaksi marraskuussa 2017.

Kuluttajat eivät kuitenkaan ostaneet tuotteita odotusten mukaisesti. Sirkoista tuli ylitarjontaa ja monet sirkkatilat ovat sittemmin supistaneet toimintaansa tai lopettaneet kokonaan. Alan kasvun hidastumisesta huolimatta sirkkojen kasvatus houkuttelee uusia yrittäjiä edelleen.

Sirkkakasvattajat uskovat alan olevan kehitysvaiheessa ja sirkkojen suosion ruokana kasvavan tulevaisuudessa.

Joensuulainen Hermanni Nieminen on kasvattanut sirkkoja Niittykummun maatilalla neljä vuotta. Sirkkalassa siritti parhaimmillaan 300 000 sirkkaa. Nyt tuotanto on pudonnut neljäsosaan.

– Kyllähän se nykyajan markkinataloudessa on kysynnän ja tarjonnan laki. Eli sitä tarjontaa oli aivan liikaa sitten loppujen lopuksi kysyntään nähden. Eihän sitä nyt kukaan realisti odottanut, että suomalaiset muuttuisivat yhdessä yössä hyönteissyöjiksi, Nieminen pohdiskelee.

Osa Hermanni Niemisen kasvattamista sirkoista myydään ihmisten elintarvikkeeksi, osa esimerkiksi lemmikkieläinten ruoaksi.

Tervossa sirkkoja kasvattava Ilkka Tarvainen kertoo, että myös vuosi sitten aloittanut Savonia Grasshopper kehittää jatkuvasti uusia sirkkatuotteita.

– Töitä tehdään tunnettuuden eteen. On maistatuksia ja uusia tuotteita, Tarvainen sanoo.

Myöskään Savonia Grasshopper ei ole yltänyt myynnissään alkuodotuksiin. Sirkkoja tilalla on noin 10 miljoonaa.