Pohjalaismaakunnissa vesistöjen pinnat tavallista alempana – haihtuminen voi laskea järven pintaa jopa sentillä päivässä

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla kärsitään poikkeuksellisesta kuivuudesta. Vesistöjen pinnat ovat laskeneet ajankohtaan nähden tavallista matalammalle.

kuivuus
Hirvijärven rantaa
Hirvijärvellä rantaviiva on vetäytynyt normaalia kauammas. Iina Thomsson/Yle

Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa ovat tällä hetkellä maan kuivimpia alueita Satakunnan ja Pirkanmaan pohjoisosien jälkeen. Monin paikoin virtaamat ovat selvästi tavanomaista pienempiä ja maaperä kuivaa.

Kuivuus näkyy myös Seinäjoen ja Lapuan rajalla sijaitsevalla Hirvijärven tekojärvellä, jonka pinta on tällä hetkellä ajankohtaan nähden poikkeuksellisen alhaalla.

Niukat sateet syynä kuivuuteen

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto kertoo syyn kuivuuteen johtuvan niukkasateisesta heinäkuusta. Myös maaperä on tämän vuoksi tavallista kuivempaa. Sateet imeytyvätkin enimmäkseen maaperään ja menevät kasvien käyttöön.

Katja Haukilehto, ELY-keskus
ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto kertoo saaneensa kesän aikana useita yhteydenottoja laskeneisiin vedenpintoihin liittyen. Iina Thomsson/Yle

Hirvijärvi kuuluu säännösteltäviin järviin, joista vettä täytyy koko ajan juoksuttaa alapuoliseen jokeen. Myös tämä laskee veden pintaa. Juoksutuksen seuraksena Hirvijärven veden pinta laskee päivässä noin puoli senttiä, jos vettä ei tule lisää jostain muualta.

– Lämpiminä päivinä vettä voi poistua myös pelkästään haihtumalla jopa sentti päivässä, Haukilehto kertoo.

Toinen kuiva vuosi

Tämä on jo toinen perättäinen vuosi, kun pohjalaiskunnissa kärsitään poikkeuksellisesta kuivuudesta. Viime vuoden syksyllä tilanne oli vielä tämänhetkistä pahempi. Tuolloin Hirvijärven pinta oli ajankohtaan nähden metrin tavallista alempana.

– Jos sateita ei tule, vastaavanlainen tilanne on mahdollinen. Jos emme nyt saa sateita, niin kyllä ne pinnat toki siitä hiljalleen laskevat.

Hirvijärvi
Hirvijärven pinta on tänä kesällä 30 senttiä normaalia alempana. Iina Thomsson/Yle

Sääennusteet eivät ennusta kuivuudelle helpotusta, vaan lupaavat lämmintä ja sateetonta säätä jatkossakin. Keinot järvien kuivumisen ehkäisemiseksi ovat vähissä.

– Ei ole mitään varastoa, josta sitä vettä saataisiin. Juoksutuksetkin on jo nyt säädetty aika lailla minimiin, Haukilehto toteaa.

Virkistyskäyttö kärsii

Toistaiseksi tilanteesta kärsivät eniten vesistöjen virkistyskäyttäjät. Pohjalaismaakuntien vesien pinta on muutenkin melko matalalla ja senttienkin lasku vie rantaviivaa nopeasti kauemmaksi. Vesistön laskun on huomannut myös Hirvijärven läheisyydessä asuva Jussi Perttula, joka on tullut järvelle kalastamaan poikiensa kanssa.

Jussi Perttula
Seinäjokinen Jussi Perttula käy kalastamassa Hirvijärvellä.

– No kyllä sen pinnan laskun huomaa. Näkyy vähän enemmän kivikkoja ja kantoja. Uistimet jäävät helpommin pohjaan kiinni.

Haukilehto kertoo saaneensa useita kyselyjä laskeneista vedenpinnoista mökkiläisiltä ja vesistöjen lähellä asuvilta. Viime aikoina paljon yhteydenottoja on tullut Kuortaneenjärven tilasta. Perttulaa laskeneet veden pinnat eivät ainakaan vielä liiaksi häiritse.

– Eiköhän tässä pystytä melko normaalisti jatkamaan. Mennään sitten mato-ongelle, jos ei pystytä rannasta uistelemaan.

Lue lisää:

Maaperä tosi kuivaa – Lapuanjoki ennätysalhaalla Liinamaassa

Järvi kuivui pahoin Etelä-Pohjanmaalla – katso videolta, miltä sen pohja näyttää