Hyppää sisältöön

Tykkäykset piiloon – Instagram haluaa vähentää käyttäjien paineita sekä riittämättömyyden tunnetta

Kokeilumaissa Instagramin käyttäjät näkevät oman tilinsä tykkäykset, mutta muut eivät niitä näe.

Kokeilussa vain itse voi nähdä tykkäystensä määrän. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Sosiaalisen median kuvien jakopalvelu Instagram piilottaa käyttäjiltä toisten käyttäjien antamat tykkäykset. Yhtiö perustelee tätä sillä, että se haluaa vähentää käyttäjiensä painetta olla suosittuja, jotta he voisivat keskittyä enemmän itselleen tärkeisiin asioihin.

Instagram kertoi BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) kyseessä olevan tällä hetkellä kokeilu, joka on otettu tänään käyttöön Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Irlannissa, Italiassa, Japanissa sekä Brasiliassa.

Samanlainen kokeilu on ollut jo aiemmin käytössä Kanadassa.

Yle kertoi jo huhtikuussa, että Instragramilla olleen suunnitteilla kokeilu tykkäämisien piilottamisesta.

– Toivomme, että tämä kokeilu poistaa käyttäjien paineita sen suhteen, kuinka moni heidän kuvistaan tykkäävät ja, jotta he voisivat keskittyä jakamaan sellaisia kuvia, joita oikeasti rakastavat, kertoo Mia Garlick kertoo Instagramin tiedotteessa.

Facebookin Australian ja Uuden Seelannin politiikkajohtajana työskentelevä Garlick jatkaa, että yhtiö haluaa käyttäjiensä keskittyvän vähemmän tykkäyksien määrään ja että he voisivat keskittyä enemmän jakamiinsa tarinoihin.

Muutoksen myötä kuvan julkaissut käyttäjä pystyy näkemään tykkäysten määrän, mutta muut käyttäjät eivät.

Yhteisöpalvelu Facebook omistaa Instagramin.

Tykkäysten vaikutus itsetuntoon huolestuttanut jo aiemmin

Tykkäysten piilottamien saattaa vaikuttaa pieneltä muutokselta, mutta sen vaikutukset olisivat huomattavat alustalla. Monet teknologia-alan vaikuttajat ovat jo pitkään rinnastaneet tykkäysten tavoittelun addiktioon.

Jokainen Instagramissa saatu sydän antaa käyttäjälle pienen dopamiinipiikin, joka antaa hetkeksi mielihyvää, mutta saa pian kaipaamaan lisää.

Facebookin tykkäys-nappulan kehittänyt Justin Rosenstein on myöhemmin kertonut katuvansa keksintöään. Samoin Instagramin luonut Kevin Systrom on puhunut tavoitteistaan keventää ihmisten kokemia paineita tykkäysten metsästyksestä.

Asiaan on ottanut kantaa myös räppäri Kanye West, joka viime syksynä ehdotti seuraajamäärien ja tykkäysten piilottamista sosiaalisen median palveluista.

Yle kertoi toukokuussa bloggaaja Sara Vannisesta, joka kertoi kuinka sosiaalinen media toimii, ja miten periaatteessa kuka tahansa voi työllistyä Instagramin tai muiden sosiaalisen median alustojen avulla.

Suomessa Instagramin tykkääjien piilottamisesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).