Britannian parlamentti hyväksyi lain, joka vaikeuttaa pääministerin aikomusta syrjäyttää parlamentti

Päätös kohdistuu erityisesti Boris Johnsoniin.

Brexit
Britannian parlamentin jäsenet saapuvat saliin käytyään äänestämässä.
Britannian parlamentin jäsenet palaavat saliin käytyään äänestämässä.UK parliamentary recording unit / EPA

Britannian parlamentti on hyväksynyt selvin numeroin lain, joka vaikeuttaa tulevan pääministerin mahdollista aikomusta syrjäyttää parlamentti Britannian EU-eron käsittelystä.

Lakia kannatti myös 17 hallituksessa olevan konservatiivipuolueen kansanedustajaa ja 30 pidättäytyi äänestämästä, kertoo SkyNews (siirryt toiseen palveluun). Digitaalisesta teollisuudesta vastannut ministeri Margot James erosi tehtävästään saadakseen vapaat kädet äänestää lakiesityksen puolesta.

Lain mukaan parlamentin on voitava olla koolla ainakin viiden päivän ajan joulukuuhun saakka kahdesti kuukaudessa.

Tämä merkitsee, että hallituksen olisi hyvin vaikea viedä läpi hanketta, jossa Britannian EU-ero astuisi voimaan ilman, että parlamentti pääsisi käsittelemään sitä.

Britanniassa on pohdiskeltu mahdollisuutta, jonka mukaan brexitiä kannattava hallitus keskeyttäisi parlamentin toiminnan ja siten ohittaisi sen brexit-päätöksenteossa. Parlamentti on jo kolme kertää hylännyt hallituksen esittämän EU-erosopimuksen.

Britannian konservatiivipuolue valitsee lähipäivinä uuden puheenjohtajan, josta tulee myös maan pääministeri väistyvän Theresa Mayn tilalle.

Ehdokkaista Jeremy Hunt on todennut, ettei hän estäisi parlamentin toimintaa, mutta hänen vastaehdokkaansa Boris Johnson ei ole sulkenut pois sitä vaihtoehtoa.

Britannian on määrä erota EU:sta lokakuun lopussa.

Lisää aiheesta:

Britannian budjettitoimisto: Brexit ilman sopimusta toisi äkillisen talouslaman

Lähteet: Reuters, AP