Hyppää sisältöön

Pyöräilijät ja kävelijät kulkevat valtateillä usein kapealla pientareella – tilanteeseen ei ole tulossa muutosta, sillä raha on tiukassa

Pyöräilijä kuoli keskiviikkona Kuopion Karttulassa, kun auto törmäsi pyörään ohitustilanteessa.

Harvoilla valtateillä on oma kaista kevyelle liikenteelle Pohjois-Savon ely-keskuksen alueella. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Kevyen liikenteen olosuhteet ovat monien valtateiden varsilla huonot. Reunaviivan oikealla puolella ei ole paikka paikoin tilaa kävellä tai pyöräillä turvallisesti eikä tilanteeseen ole tiedossa muutosta.

Kuopion Karttulassa tapahtui keskiviikkona kolari, jossa auto törmäsi polkupyörään ohitustilanteessa. Pyöräilijä kuoli törmäyksen seurauksena.

Poliisi tutkii tapausta liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemantuottamuksena. Poliisin mukaan alkoholilla ei ole osuutta asiaan eikä ylinopeuttakaan ole tässä vaiheessa syytä epäillä.

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Pekka Jäntin mukaan yksi silminnäkijä on ilmoittautunut poliisille kolarin jälkeen.

– Kuulusteluja ei ole vielä ehditty tehdä. Tutkinta on alkutekijöissään enkä voi sitä tässä vaiheessa juuri kommentoida.

Pohjois-Savon ely-keskuksen alueella on yli 9 000 kilometriä päällystettyjä teitä, joitten varsilla on vain harvoin kevyen liikenteen väylä. Niitä ei juurikaan pystytä elyn liikennevastuualueen johtajan Tommi Huttusen mukaan rakentamaan lisää.

Ulkoilureittityyppisten kevyen liikenteen väylien rakentamiseen ei ole yksinkertaisesti varaa.

– Kevyen liikenteen rakentaminen vaatii tiukkaa harkintaa. Ne tehdään lähtökohtaisesti siten, että ne palvelevat mahdollisimman isoa joukkoa ja ensisijaisesti esimerkiksi koululaisia.

Huttusen mukaan onnettomuustutkintalautakunta selvittää Kuopion Karttulassa tapahtuneen onnettomuuden syyt juurta jaksaen. Pientareen leveyden lisäksi onnettomuuteen ovat voineet vaikuttaa muutkin tekijät, Huttunen muistuttaa.

– On käytännössä mahdotonta ennakoida, missä seuraavan kerran sattuu ikävä onnettomuus.

Lue myös:

Tässä se on: uudenlainen kylätie, jossa jalankulkijat ja pyöräilijät pyyhkivät autojen edelle