Hyppää sisältöön

Italian Salvinille ei kelpaa EU-sisäministerien kaavailema taakanjakosopimus Välimeren siirtolaisista

Saksan ja Ranskan sisäministerit tekivät aloitteen taakanjaosta.

Italian sisäministeri Matteo salvini osallistui EU-kokoukseen Helsingissä torstaina. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Helsingissä koolla olleet EU:n sisäministerit ovat yrittäneet päästä sopuun väliaikaisesta taakanjaosta Välimeren siirtolaisongelman ratkaisemiseksi.

Ranskan ja Saksan sisäministerien aloite ei kuitenkaan vielä ole saanut tarvittavaa 15 jäsenmaan tukea. Italian sisäministeri Matteo Salvini heitti kokouksessa kapuloita rattaisiin.

– Haluamme enemmän panostuksia turvapaikanhakijoiden palautuksiin. Sopimuksen pitäisi lisäksi erottaa toisistaan turvapaikanhakijoiden pelastaminen mereltä ja heidän järjestelmällinen kuljettaminen Eurooppaan, Salvini sanoi Finlandia-talossa.

Italian ohella muun muassa Malta esitti Ranskan ja Saksan aloitteeseen muutoksia. Kumpikin karsastaa Ranskan ja Saksan esityksen ehdottamia turvallisten vastaanottosatamien perustamista maaperälleen, vaikka taakanjakosopimuksen mukaan niistä siirtolaiset olisi tarkoitus siirtää muihin EU-maihin.

Salvinin mukaan Italialle ja Maltalle kaavaillaan turvapaikanhakijoista huolehtimisessa liian raskasta roolia. Italia ei hyväksy luonnosta korjattunakaan.

– Emme tule hyväksymään turvasatamiin liittyvää kohtaa, koska se tarkottaisi sitä, että kaikki saapuvat Välimereltä Italiaan tai Maltalle. En oikein luota siihen, että siirtolaisia meiltä enää siirrettäisiin eteenpäin, Salvini sanoi.

Italiassa on Salvinin aloitteesta säädetty lakeja, jotka estävät Välimereltä siirtolaisia ja pakolaisia pelastavien avustuslaivojen maahanpääsyn.

Ministeri vaatii, että myös muut EU-maat osallistuvat tulevaisuudessa siirtolaisten vastaanottoon alusta asti.

– Vaadimme turvapaikanhakijoiden siirtoa myös sellaisiin maihin, jotka kieltäytyvät ottamasta vastaan turvapaikanhakijoita, Salvini sanoi.

Ohisalo: Keskustelut hyvä alku

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Suomi aikoo jatkaa töitä sen eteen, että EU:n jäsenmaat osallistuisivat laajemmin yhteiseen vastuunjakoon Välimereltä saapuvien turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa.

Ohisalo sanoi sisäministerien tapaamisen jälkeen, että epävirallinen kokous ja eilinen illalistapaaminen olivat hyvä alku keskustelulle yhteisestä turvapaikkapolitiikasta. Hänen mukaansa keskustelut jatkuvat tiiviisti seuraavien viikkojen ja kuukausien kuluessa.

– Käymämme keskustelut osoittavat, että jäsenvaltioilla on selkeä tahto viedä yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän uudistamista eteenpäin koetuista haasteista huolimatta. Tähän Suomi neuvoston puheenjohtajana tarttuu ja pyrkii viemään uudistusta eteenpäin rakentavassa yhteistyössä, Ohisalo totesi heti kokouksen jälkeen julkaistussa tiedotteessa.

Euroopan komission muuttoliike-, sisä- ja kansalaisasioista vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos sanoi tapaamisen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että mitään valmista päätöstä ei vielä ole.

– Teidän pitää olla kärsivällisiä, hän kehotti kysyttäessä kokouksen pöydällä olleiden luonnnospaperien sisällöstä.

Yhteistä linjaa on EU:ssa etsitty ilman tuloksia syksyn 2015 pakolaiskriisin jälkeen.

Salvini sanoi toivovansa, että asiasta päästään sopuun myöhemmin kesällä Maltalla.

– Ensimmäistä kertaa Italia ja Malta ovat liittoutuneet tässä asiassa, ja olemme saaneet lisättyä luonnokseen myös meille tärkeitä asioita. Keskustelut jatkuvat, hän totesi.