Herätys: Mistä ihmeestä saadaan lisää hoitajia, Ranskassa ratkaisu Estonia-turmasta, laivayhtiöt mukana viinarallissa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lähihoitaja pitelee potilaan käsistä
Hallitus haluaa lisää hoitajia vanhuksia varten.Anni Reenpää / Lehtikuva

Hoitajapula pahenee entisestään

Hoitajista on jo nyt pulaa. Lisää ongelmia on luvassa, sillä hallitus haluaa kasvattaa hoitajien määrää vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa. Ammattijärjestöjen mielestä hoitajien työolot vaativat remonttia. Peruspalveluministeri puolestaan houkuttelisi alaa vaihtaneet takaisin.

Estonian jälkipyykkiä pestään edelleen Ranskassa – tuomioistuin antaa ratkaisunsa tänään

Estonialta pelastettuja ihmisiä pelastuslautalla, joka on ankkuroitu matkustajalautta Silja Symphonyn kylkeen Utön ulkopuolella 28. syyskuuta 1994.
Estonialta pelastettuja ihmisiä pelastuslautalla 28. syyskuuta 1994.Yle

Ranskalaisen tuomioistuimen on määrä antaa perjantaina tuomio Estonia-aluksen uppoamista koskevassa, pitkään venyneessä oikeudenkäynnissä. Laivaonnettomuuden uhrien omaiset ja turmasta selviytyneet ovat käyneet oikeutta kahta yhtiötä vastaan: toinen on Estonialle laivaluokituksen myöntänyt ranskalainen Bureau Veritas ja toinen aluksen rakentanut Meyer-telakkayhtiö.

Viron ja Latvian viinaveronokittelu pakotti Tallinnan-laivat mukaan hintarumbaan

matkustajat kantavat olutlastia satamassa
Kesä vauhdittaa alkoholin myyntiä Helsingin ja Tallinnan välisillä matkustajalaivoilla.Sasha Silvala / Yle

Baltian maiden alkoholiveroalennukset saivat myös laivayhtiöt reagoimaan hinnoitteluunsa. Alkoholin myynti laineilla on osittain kasvanut, ja laivayhtiöstä vakuutetaan, että kuluttaja hyötyy tiukasta kilpailusta.

Christina Aguileran upeaa ääntä kuullaan Porissa

Christina Aguilera
Christina Aguilera.REX / AOP

Christina Aguilera kuuluu sukupolvensa lahjakkaimpiin laulajiin, ja hänen ääntään kuullaan ensimmäistä kertaa Suomessa tänään Pori Jazzissa. Aguilera on uransa aikana ollut lapsitähti, teinipoppari ja seksisymboli. Laulaja tekee myös hyväntekeväisyyttä ja puhuu erityisesti perheväkivallan ehkäisemisen puolesta omien kokemuksiensa takia.

Etelään luvassa hellettä

Sääkartta
Matti Huutonen / Yle

Tänään päivällä voi tulla kuurottaista sadetta koko maan itä- ja pohjoisosissa. Aurinkoisimmat ja lämpimimmät alueet ovat lännessä ja etelässä, missä lämpötilat ovat 20 ja 25 asteen välillä.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.