Trump: Yhdysvallat tuhosi iranilaisen droonin Hormuzinsalmella

Drooni ammuttiin alas torstaina, kun se presidentti Donald Trumpin mukaan uhkasi yhdysvaltalaisen aluksen ja sen miehistön turvallisuutta.

Hormuzinsalmi
Iranin kartta.
Yhdysvallat ampui alas iranilaisen dronen Hormuzinsalmella.Tiina Jutila / Yle

Yhdysvallat ampui alas iranilaisen miehittämättömän lennokin, kun se tuli noin 900 metrin päähän yhdysvaltalaisesta USS Boxer -aluksesta. Asiasta kertoi presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa. Hän kuvaili toimintaa puolustustaisteluksi.

– Drooni tuhoutui välittömästi, hän kertoi.

Iranin ja Yhdysvaltain välit ovat viime aikoina olleet hyvin kärjistyneet.

– Tämä on viimeisin monista Iranin provokatiivistista ja vihamielisistä toimista kansainvälisillä vesillä operoivia aluksia kohtaan, Trump sanoi.

Hän ilmoitti Yhdysvaltojen kutsuvan kansainvälisen yhteisön tuomitsemaan Iranin toimet.

Iranin ulkoministeri: Ei tietoa droonista

Uutistoimisto Reutersin mukaan Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoo, ettei hänellä ole tietoa alasammutusta droonista.

– Meillä ei ole tietoa, että olisimme menettäneet droonin tänään, Zarif kertoi toimittajille YK:ssa ennen kuin hän tapasi YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin.

Aiemmin torstaina Iranin vallankumouskaarti ilmoitti ottaneensa hallintaansa polttoainetankkerin ja sen 12-henkisen miehistön. Asiasta kertoi Iranin televisio. Laivan miehistöä epäillään polttoaineen salakuljetuksesta.

Iranin television mukaan tankkeri otettiin kiinni jo sunnuntaina Iraniin kuuluvan Larakin saaren lähistöllä Hormuzinsalmessa. Televisio ei kertonut minkä maalaisesta aluksesta on kysymys.

Lue lisää:

Iranin vallankumouskaarti otti hallintaansa ulkomaalaisen säiliöaluksen

EU:n ulkoministerit huolissaan ydinsopimuksesta – Haavisto: Suomi haluaa edelleen käydä kauppaa Iranin kanssa

Iranin presidentti on valmis neuvottelemaan Yhdysvaltain kanssa ydinsopimuksesta

Lähteet: AFP, STT, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus