Poliisi tutkii Hyvinkään viimeöistä kirkko- ja varastopaloa tuhotyönä – Pelastuslaitos sai palon sammutettua ennen sen leviämistä

Kirkon pihapiirissä ollut varastorakennus paloi täysin. Myös kirkon ikkunanpieli oli syttynyt palamaan, mutta palolaitos sai palon nopeasti sammumaan.

Kotimaa
Hyvinkään vanha kirkko
Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kuvaa Hyvinkään Vanhan kirkon sammutustehtävästä.Pelastuslaitos

Hyvinkään vanhassa kirkossa oli viime yönä palonalku, jota poliisi tutkii tuhotyönä.

– Alustavan tutkinnan perusteella on syytä epäillä, että tulipalo on tahallaan sytytetty. Asiaa tutkitaan tällä hetkellä tuhotyönä, rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo Ylelle.

Malmberg toteaa, että tutkinta on vielä pahasti kesken, ja sen vuoksi poliisi ei voi vielä kertoa tapauksesta tarkempia tietoja. Malmbergin mukaan tulipalolle ei löydetty luonnollista syttymissyytä.

– Tämä perustuu tekniseen tutkintaan, missä todetaan sellaisia olosuhteita, jotka antavat syytä epäillä tulipalon olleen tahallaan sytytetty. Rikoksesta epäiltyä ei vielä tässä vaiheessa ole, Malmberg toteaa.

Poliisi puhutti yöllä paikan päälle olleita ihmisiä. Poliisi pyytää tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) yleisöhavaintoja tapauksen selvittämiseksi.

Ohikulkija hälytti pelastuslaitoksen paikalle

Ohikulkija teki hälytyksen Uudenmaankadulla sijaitsevan Hyvinkään vanhan kirkon varastorakennuksen palosta perjantaiaamuna noin klo 2.30.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen saapuessa paikalle 30-neliöinen varastorakennus oli täydessä tulessa. Sen sisällä oli puutarhanhoitoon liittyviä työkaluja ja tarvikkeita, kertoo päivystävä palomestari Harry Häyrinen.

Varasto ja tarvikkeet tuhoutuivat palossa täysin.

1800-luvun lopulla rakennetun hirsirakenteisen kirkon seinässä ikkunanpielessä havaittiin myös paloalku, jonka palomiehet saivat sammutettua.

– Ikkunanpieli raivattiin auki, siellä oli sellaista hamppua eristeenä. Kirkon sisään oli päässyt savua, se tuuletettiin, kuvailee Häyrinen.

Häyrisen mukaan kirkko on noin 15 metrin päässä varastosta ja sen palamaan syttynyt ikkunanpieli noin 25 metrin päässä.

Hyvinkään vanhan kirkon varasto
Hyvinkään Vanhan kirkon varasto tuhoutui palossa.Pelastuslaitos

Hän pitää epätodennäköisenä, että kirkon palonalku olisi peräisin varastosta lentäneistä kipinöistä.

Palossa ei sattunut henkilövahinkoja. Pelastuslaitokselta tehtävää oli hoitamassa 10 yksikköä.

Hyvinkään vanha kirkko on hirsirakenteinen, alunperin vuonna 1896 ruokoushuoneeksi tehty kirkko, joka tehtiin arkkitehti Yrjö Sadeniuksen piiirustusten pohjalta. Rukoushuonetta laajennettiin vuonna 1923 Heikki Siikosen piirustusten mukaan. Rakennus on vihitty kirkoksi vuonna 1978.

Hyvinkään seurakunnan verkkosivujen mukaan vanha kirkko on suosittu vihkikirkko.

Poliisitutkinta jatkuu ja seuraavaksi alueelta kerätään valvontatallenteet.