Rautalammilla suuri vesiongelma – kunnan keskusta ilman vettä

Katkon arvioidaan jatkuvan ainakin perjantai-iltaan saakka.

Rautalampi
Rautalammin keskustan putkirikko 19.7.2019.
Vuotokohta sijaitsee kylän vilkkaimmalla kohdalla.Toni Pitkänen/ Yle

Rautalammin keskustan vedenjakelu jouduttiin katkaisemaan torstai-iltana, kun alueella havaittiin runkovesiputken vuoto. Vuoto paikantui nopeasti.

– Sieltä tulee niin valtava määrä vettä, että se tulee maan pinnan läpi. Tämäkin kohta löytyi siten, että maan pinnalla alkoi tulvia ihan keskellä kylää, kertoo tekninen johtaja Antti Tuppura.

Vesikatkos koskee satoja talouksia. Hoitokodeille järjestettiin vettä erikseen torstai-iltana. Vedenjakelua helpottaa koulujen kiinni oleminen.

Vettä jaetaan myös Rautalammin kunnanviraston pihalla, johon avattiin väliaikainen vedenjakelupiste. Paikalle tuotiin kolme kuutiota vettä. Asukkaiden toivotaan tulevan omien astioiden kanssa.

Viraston pihalla kävi aamulla ihmisiä tasaisena virtana. Kunnan asukas Paavo Pakarinen kävi hakemassa vettä sankolla reilun kilometrin päässä sijaitsevaan kotiinsa.

– Ei tässä ole mitään sen vaikeampaa, koska näin läheltä vettä jo löytyi. Kahviveden saa hyvin keiteltyä näillä, Pakarinen kertoo.

Putkirikko Rautalammin keskustassa.
Vuotokohta kaivettiin esiin yön ja aamun aikana.Toni Pitkänen / Yle

Samassa kaivannossa sähkölinjoja ja valokuitua

Vuotava putkilinja on Rautalammin vesijohtoverkoston vanhinta osaa ja rakennettu 1950-luvulla. Vuotokohta sijaitsee kunnan keskustan läpi kulkevan kantatie 69:n vieressä kevyen liikenteen väylän alla K-Market Rautalammin kohdalla. Kyseessä on kylän vilkkain kohta.

– Kaikki Rautalammin läpi kulkeva liikenne kulkee sitä tietä pitkin. Se on siinä mielessä haastavaa. Toinen kaista on yritetty pitää auki, kertoo tekninen johtaja Antti Tuppura.

Vuotokohtaa on kaivettu esiin yön ajan. Paikka on hankala ja sen esille kaivaminen on osoittautunut ensi arviota hitaammaksi. Samassa kaivannossa kulkee myös sähkölinjoja ja valokuitua.

Tekninen johtaja Antti Tuppura.
Rautalammin tekninen johtaja Antti Tuppura arvioi, että putkirikko on syntynyt pikkuhiljaa tärinän aiheuttamasta rasituksesta.Toni Pitkänen / Yle

Varsinaiset korjaustyöt päästiin aloittamaan vasta perjantaina aamupäivällä ja valmista on kunnan mukaan aikaisintaan perjantai-iltana.

Keskustaan on annettu varotoimenpiteenä vedenkeittokehotus. Se tulee olemaan voimassa aluksi viikon ajan, torstaihin 25. heinäkuuta saakka.

– Vuodon takia runkovesiputkessa tapahtuu kaikenlaisia painevaihteluja, jolloin sakat voivat lähteä liikenteeseen, Tuppura kertoo.

Kunta tiedottaa korjaustöiden etenemisestä (siirryt toiseen palveluun)verkkosivuillaan.

Runkovesijohto rikkoutui myös viime marraskuussa Rautalammin keskustassa. Putkirikko oli tuolloin saman tien varrella, muutaman sadan metrin päässä tämänkertaisesta rikosta.

Lue myös:

Putkirikko vei Rautalammilla saunavedet, kahvinkeitto sujuu kantoveden avulla