"Jokainen vuosi on juhlavuosi, kun pelataan" – Suopotkupallon MM-kisat järjestetään jo 20. kerran

Suopotkupallon MM-mestaruudesta taistelee Hyrynsalmella tänä vuonna 165 joukkuetta.

suopotkupallo
Suopotkupallo MM-kisat torjunta
Suofutista pelataan jälleen tänä viikonloppuna Hyrynsalmella. (Arkistokuva) Elisa Kinnunen/Yle

20. Suopotkupallon maailmamestaruudesta kilpaillaan Hyrynsalmen Vuorisuolla 19. -20. heinäkuuta.

Turnaukseen osallistuu tänä vuonna 165 joukkuetta (siirryt toiseen palveluun) (Suopotkupallo.fi) ja paikalle odotetaan noin 3 000 - 4 000 ihmistä. Suopotkupalloa kisataan kuudessa eri sarjassa, joista yksi on konkarisarja, johon saavat osallistua joukkueet, jotka ovat pelanneet suopotkupalloa vähintään kymmenen vuotta.

Juhlavuosi näkyy turnauksen oheisohjelmassa. Nuorta sukupolvea houkutellaan paikalle tubettaja Ilaripron avulla ja iloista menoa haetaan jälleen myös suoprinssi- ja suoprinsessakisoilla. Juhlavuosi ei kuitenkaan näy itse pelikentällä, jossa meininki on yhtä reipasta kuin aina ennekin.

– Jokainen vuosi on juhlavuosi, kun pelataan, toteaa Hyrynsalmen kunnanjohtaja ja suopotkupallon veteraani Heimo Keränen.

Peleihin on valmistauduttu pitkin viikkoa, muun muassa kastelemalla pelikenttinä toimivia soita. Kenttiä on yli 20 ja maasto tulee olla tarpeeksi kosteaa, jotta peli kulkee hyvin, eikä tule turhia loukkaantumisia.

Suopotkupallon MM-kisat näkyvät ja tuntuvat koko Hyrynsalmella. Majoituspaikat ovat täynnä ja kylän yritysten kassakoneet kilisevät tiuhaan tahtiin. Ukkohallassa järjestettävä SwampRock vetää paikalle valtakunnan suosikkiartisteja ja koko kunta herää eloon, vaikka itse kisaa ei lähdettäisikään katsomaan.

– Pelaajia ja yleisöä on vähemmän kuin ehkä kymmenen vuotta sitten, sillä nykyään ihmiset tulevat tapahtumaan ottamaan osaa. Tänne tullaan pelaamaan eikä enää ihmettelemään hassua lajia, Keränen sanoo.

Järjestäjillä riittää turnauskestävyyttä, eikä Hyrynsalmen suurimmasta tapahtumasta olla luopumassa.

– Kyllä näillä soilla pelataan vielä vuosia. Tapahtumaa kehitetään jatkuvasti, mutta itse pelaaminen pysyy samanlaisena.

Junioreiden houkuttelua ja kansainvälisyyttä

Tapahtumaperinnettä halutaan istuttaa myös nuoreen sukupolveen ja Keränen haaveilee myös juniorisarjan uudelleen virittelystä.

– Juniorisarja olisi mukava käynnistää uudelleen, että saataisiin 10-15 -vuotiaitakin mukaan. Futiksen suosio on Hyrynsalmella nousussa ja suopotkupallokin voisi kiinnostaa nuoria, Keränen pohtii.

Tulevaisuudessa tapahtumaa halutaan myös kansainvälistää. Keräsen mukaan halukkaita tulijoita on ollut Englannista, Ranskasta ja Saksasta, mutta kansainväliset vierailut ovat vielä jääneet haaveeksi.

– Emme ole vielä saaneet rakennettua matkoista, majoituksesta ja logistiikasta sellaista järkevää pakettia, jota voisimme markkinoida ulkomaille. Tällä saralla on vielä paljon tekemistä, Keränen sanoo.

Lue myös:
Suopotkupallon MM-kisoissa pelataan ilman ininää – Miksi hyttyset kaikkoavat isoissa tapahtumissa?

Hikeä, hypeä ja hävinneitä kenkiä – Helteisen MM-juhlaturnauksen kentillä saa kokovartaloturvehoidon

Hyrynsalmi pitää suopotkupallon viihdetapahtumana

Tältä näyttää suopotkupallo pelaajan silmin – video

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)