1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boeing 737 MAX

Boeing varautuu maksamaan miljardeja lentoyhtiöille

737 MAX -koneen ongelmat painavat koko yhtiön tulosta lisäksi lähes kahdella miljardilla.

Boeing 737 MAX
Ethiopean Airlines -yhtiön Boeing 737 Max 8 -kone Addis Abeban lentokentällä 4. 4. 2019.
Ethiopian Airlinesin lentokone putosi nopeasti nousun jälkeen viime maaliskuussa. Kone oli samaa Boeing 737 Max -mallia kuin kuvassa.EPA

Lentokonevalmistaja Boeing varaa kassastaan 4,9 miljardia dollaria maksaakseen korvauksia lentoyhtiöille, jotka ovat joutuneet perumaan tuhansia lentojaan ja sekoittaneet aikataulujaan Boeing 737 MAX -konetyypin ongelmien takia.

Yhtiö merkitsee myös 1,7 miljardia dollaria lisää tuotantokustannuksia tilinpäätökseensä. Kustannus johtuu siitä, ettei koneita ole voitu valmistaa suunniteltua vauhtia. Eräät lentoyhtiöt ovat peruneet MAX-koneiden tilauksia.

737 MAX -koneet ovat olleet lentokiellossa keväästä asti. Talvella kaksi 737 MAX -konetta putosi ja yhteensä 346 ihmistä sai surmansa. Yhtiö yrittää edelleen korjata turmat aiheuttaneen tietokoneohjelman, joka sai koneen hallintalaitteet toimimaan väärin.

Yhtiön ilmoituksen mukaan paras arvio tällä hetkellä on, että konetyyppi voidaan ottaa uudelleen liikenteeseen tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Lentoturmien uhrien omaiset ovat tehneet lukuisia korvausvaatimuksia. Kesäkuussa Boeing ilmoitti, että se on valmis korvaamaan uhreille ja heidän yhteisöilleen sata miljoonaa dollaria.

Lisää aiheesta:

Guardian: Ryanairin tilaamasta Boeingin koneesta hävisi sana Max – yhtiöt eivät kommentoi

Tutkintaraportti: Etiopian onnettomuuskoneen lentäjät eivät saaneet konetta hallintaan, vaikka noudattivat Boeingin ohjeita

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi