Hyppää sisältöön

Italian hallitusta horjuttaa taas uusi kriisi – riidan ytimessä EU-komission uusi puheenjohtaja

Hallituspuolueiden Viiden tähden liikkeen ja La Legan välit ovat jälleen kiristyneet.

Luidi Di Maion (vas.) ja Matteo Salvinin välit ovat viilenneet eurovaalien jälkeen. Kuva: Fabio Frustaci / EPA

Italian populistihallitus on jälleen tukkanuottasilla.

Hallituspuolueiden Viiden tähden liikkeen ja La Lega -puolueen väliset jännitteet ovat kärjistyneet sen jälkeen, kun Viiden tähden liike tuki tiistaina EU-komission puheenjohtajaksi valittua Ursula von der Leyenia parlamentin nimitysäänestyksessä. La Lega vastusti von der Leyenin nimitystä.

Oikeistopopulistisen La Legan johtaja, Italian sisäministeri Matteo Salvini sanoi torstaina Helsingissä EU-sisäministerien kokouksessa vieraillessaan, ettei ymmärrä Viiden tähden liikkeen tekoa.

– He lähtivät Merkelin, Macronin, Renzin ja Berlusconin kelkkaan. En usko, että muutosta haluavat italialaiset ovat tyytyväisiä tähän valintaan, Salvini sanoi.

Viiden tähden liike johtaja Luigi Di Maio puolestaan sanoi torstaina pelkäävänsä, että La Legan päätös olla tukematta von der Leyenin nimitystä on haitaksi Italian asemalle Euroopassa.

Perjantaiaamuna hän kuitenkin ehdotti sovittelumielessä Salvinille tapaamista ja kiisti hallituksen kohtalon olevan vaakalaudalla.

Hallitus riitaisa jo kuukausia

Komission puheenjohtajan valinta on vain yksi monista asioista, jotka ovat viime kuukausina kasvattaneet jännitettä Italian hallituksessa.

Puolueiden välejä hiertävät kysymykset muun muassa veronkevennyksistä, jotka on yksi La Legan tärkeimmistä vaalilupauksista. Lisää jännitettä aiheutti viime viikolla julkisuuteen tullut nauhoitus, joka paljastaa La Legan edustajien käyneen viime syksynä neuvotteluja venäläisen öljyrahan kierrättämiseksi laittomasti vaalirahaksi Legalle.

La Lega voitti toukokuun eurovaalit Italiassa. Sen jälkeen asiantuntijat ja tiedotusvälineet ovat ennustaneet Salvinin pyrkivän pian kaatamaan hallituksen ja viemään Italiaa kohti uusia vaaleja.

La Legan asema vaaleissa olisi vahva, sillä kannatuskyselyjen mukaan puolueen kannatus lähentelee 37 prosenttia. Viiden tähden liikkeen kannatus taas näyttää laskeneen noin 17 prosenttiin.

La Legan ja Viiden tähden liikkeen muodostama hallitus nimitettiin kesäkuussa vuonna 2018. Italian hallitukset ovat tunnetusti lyhytikäisiä. Euronewsin mukaan (siirryt toiseen palveluun) maan hallitukset ovat pysyneet pystyssä vuoden 1946 jälkeen keskimäärin reilun vuoden.

Lue lisää:

.
.