Ruotsi ja Britannia alkavat kehittää uutta taisteluhävittäjää

Kehitystyön kohteena lienee Britanniassa rakennettava Tempest-hävittäjä.

Tempest-hävittäjän malli Farnborough'n kansainvälisellä ilmailumessuilla 2018. Kuva: Jeff Holmes / AOP

Ruotsi ja Britannia ovat virallisesti ilmoittaneet aloittavansa yhteistyön uuden sukupolven hävittäjäkoneen kehittämiseksi.

– Yhteistyö voi merkitä nykyisten koneiden kehittämistä tai uutta konetyyppiä. Se merkitsee myös, että autamme toisiamme eri tavoin teknologisesti, sanoi Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist Ruotsin televisiolle (siirryt toiseen palveluun).

Sotilasalan julkaisut, esimerkiksi DefenceNews (siirryt toiseen palveluun), kertoivat jo parisen viikkoa sitten, että yhteistyön pohjana on Britanniassa kehitteillä oleva Tempest-hävittäjä, joka on määrä saada lentokuntoon vuoteen 2035 mennessä.

Yhteistyön yksityiskohdista on määrä päättää ensi vuoden lopulla. Yhteistyösopimus on tehty kymmeneksi vuodeksi.

Tempestin rakentaja on BAE Systems, jonka mukaan uuden sukupolven hävittäjä aiotaan suunnitella siten, että sillä voi olla sekä sotilaallisia että siviilitehtäviä. Kone voisi toimia myös miehittämättömänä, kertoo Airforce-Technology-sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Tempestin on määrä korvata Britannian kuninkaallisten ilmavoimien nykyisin käyttämä Eurofighter Typhoon 2040-luvulla.

Ruotsi puolestaan pohtii JAS Gripen-projektinsa jatkoa. Maan puolustusministeriön mukaan Gripenit lentävät ainakin 2040-luvulle saakka.

Puolustusministeri Hultqvistin mukaan Britannian mahdollinen EU-ero ei vaikuta sotilasyhteistyöhön.

Suomi valitsee uudet hävittäjät vuonna 2021

Ruotsin ja Britannian kaavailut uuden sukupolven hävittäjäkoneen kehittämisestä eivät ehdi vaikuttaa Suomen ilmavoimien suunnitelmiin hankkia uusia monitoimihävittäjiä nykyisten Hornettien tilalle.

Puolustusvoimissa jo pitkään valmistellun hävittäjähankinnan on määrä ratketa vuonna 2021, kun hallitus lopullisesti päättää hankinnasta.