Kääpiömäyräkoira Birgitta ja lähes 3 500 muuta koiraa kokoontuvat näyttelyyn Kalajoelle – "Elämäntapa tämä on"

Birgitan emäntä on harrastanut koiria jo 40 vuotta.

koiranäyttelyt
Anna-Lena Hongan Birgitta-koira lähtee Kalajoen suureen kansainväliseen koiranäyttelyyn.
Anna-Lena Hongan Birgitta-koira lähtee Kalajoen suureen kansainväliseen koiranäyttelyyn.Päivi Seeskorpi / Yle

Kokkolalaisen Anna-Lena Hongan perheessä on aina ollut koira. Ensimmäinen rotukoira kuvioihin tuli vuonna 1978, ja sen kanssa Hongan näyttelyharrastus alkoi.

– Sillä tiellä ollaan. Onhan se elämäntapa jo.

Suuri kansainvälinen koiranäyttely tuo Kalajoelle viikonlopun aikana 3 500 koiraa. Kolmipäiväisessä tapahtumassa on edustettuna yli 250 rotua kuudesta maasta. Tuomareita taas tulee lähes kymmenestä maasta.

Hongan kanssa paikalle lähtee tällä kertaa vain 10 kuukauden ikäinen Birgitta. Paikalle tulee myös kaksi naisen kasvattia.

Kääpiömäyräkoira Birgitta kilpailee nyt junioreissa. Kokemusta sillä on jo kahden kuukauden ajalta pentuluokasta, missä se oli aina osallistuessaan rotunsa paras. Ryhmänäyttelystä se sai sertin, oli myös rotunsa paras ja ryhmäkisassa neljäs.

Se ei silti takaa mitään tulevaan kisaan.

– On eri tuomari, ja kyseessä on aina yhden ihmisen mielipide koirasta. Meillä voi mennä hyvin tai voi mennä huonosti, sanoo Honga.

Anna-Lena istuu rappusella, koirat Dee, Pupu, Pulmu ja Birgitta saavat herkkupaloja.
Dee, Pupu, Pulmu ja Birgitta saavat herkkupaloja Anna-Lena Hongalta.Päivi Seeskorpi / Yle

Birgittaa on opetettu seisomaan, kuten näyttelyssä pitää: jalat kauniisti, ei selkä köyryssä. Sitä harjoitellaan joka päivä. Myös ravauksen pitää olla nättiä, ja koiran pitäisi myös olla reipas ja iloinen.

– Siinä iloisuudessa on Birgitalla vielä harjoittelemista, mutta kyllä se tulee iän myötä, nauraa Anna-Lena Honga.

Ennakkoon koiraa ei voi isoonkaan näyttelyyn virittää, vaan se tapahtuu vasta paikalla herkkupalojen avulla.

– Onneksi Birgitta on ahne. Jos koira on ahne, sen elämä on huomattavasti helpompaa. Makupalojen eteen se jaksaa tehdä kaikkea.

Pupu, Pulmu, Birgitta ja Dee.
Pupu, Pulmu, Birgitta ja Dee.Päivi Seeskorpi / Yle

Näyttelyissä viehättää kilpailu ja sen testaaminen, onko tuomari omasta koirasta samaa mieltä kuin itse on. Pitkään koiria harrastaneella Hongalla kun on oma näkemyksensä siitä, minkä näköinen koiran pitää olla.

Hän myös nauttii osallistumisesta, ja sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeää.

Honga onkin kiertänyt koirien kanssa paljon, Tanskaa ja Brysseliä myöten. Ulkomailla on päässyt näkemään rotuja, joita Suomessa ei näe.

Hän on kulkenut koirien kanssa laivalla, lentäen ja julkisilla. Eräällä reissulla laivalla oli 600 ihmistä ja 700 koiraa. Hongan koira pääsi karkaamaan hytistä, mutta emäntä tiesi, mistä hakea.

– Kävelin keittiön ovelle, niin siellä ne sitä ruokkivat...