Uhkayritys onnistui: 50 vuotta sitten tänään ihminen laskeutui Kuun kamaralle

Yhdysvallat teki kuusi miehitettyä kuulentoa. Viimeisestä on pian 47 vuotta. Vasta nyt Kuuhun valmistellaan seuraavia matkoja.

Kuu
Astronautti, kuumoduuli ja tutkimuslaitteita Kuun pinnalla
Ensimmäiset jalanjäljet Kuuhun jätti Neil Armstrong, toisena kuumoduulista Kuun pinnalle pudottautui tämä mies, Buzz Aldrin.Nasa

Kun Yhdysvaltain astronautit Neil Armstrong ja Buzz Aldrin laskeutuivat Kuuhun heinäkuun 20. päivänä vuonna 1969, siihen oli yksi suuri syy, kylmä sota.

Neuvostoliiton etumatka avaruuskisassa oli pakko päihittää, vaikka ihmisten lennättäminen Kuuhun tuon ajan tietotaidolla oli enemmän kuin uhkarohkeaa.

Armstrongin ja Aldrinin kerrotaan arvioineen, että heillä oli yhtä suuri todennäköisyys kuolla matkalla kuin palata hengissä.

Apollo-ohjelma oli myös tavattoman kallis. Kun se oli kuumimmillaan, avaruuhallinto Nasa sai neljä prosenttia Yhdysvaltain vuosibudjetista. Nasan nykyinen osuus liittovaltion budjetista on alle puoli prosenttia.

Neuvostoliitto oli lähettänyt ensimmäisenä avaruuteen satelliitin, eläimen ja ihmisen. Kuuhun sen alus oli onnistunut laskeutumaan ennen Yhdysvaltain alusta. Mutta loppujen lopuksi vain miehitetyllä lennolla oli kilpailussa merkitystä.

– Tunsimme maailman painon harteillamme. Tiesimme, että kaikki katsoivat meitä, ystävät ja viholliset, muisteli miehistön tunteita Apollo 11 -aluksen komentomoduulia ohjannut Michael Collins tällä viikolla.

Paluu ei ollut taattu

50 vuotta sitten Yhdysvallat otti kuukisan pääpalkinnon, kun Armstrong ilmoitti "Kotkan laskeutuneen". Kuumoduuli Eagle oli päässyt Kuun pinnalla. Joitakin tunteja myöhemmin siellä astelivat myös astronautit.

"Pieni askel ihmiselle, jättiläisloikka ihmiskunnalle", sanoi Armstrong.

Kaksikko viipyi poissa moduulistaan kaksi tuntia ja 15 minuuttia ja keräsi lähes 22 kiloa kuuperänäytteitä. Kuussa oltiin kaikkiaan 21 ja puoli tuntia.

Voitto olisi voinut helposti kääntyä myös tappioksi ja tragediaksi, sillä paluumatkan onnistuminen ei ollut taattua. Lainkaan varmaa ei ollut, pystyisikö kuumoduulin nousijaosa palauttamaan astronautit komentomoduuliin ja kotimatkalle.

Heinäkuun 24. päivänä moduulin matka päättyi Tyyneenmereen, josta miehistö poimittiin laivaston alukseen.

Apollo 11:n jälkeen Kuussa kävi vielä kymmenen astronauttia viidellä lennolla. Apollo 13 oli tuhoutua happisäiliön räjähtämisen vuoksi. Astronautit eivät päässeet Kuuhun, mutta he onnistuivat palaamaan hengissä Maahan.

Mikä maa ehtii seuraavaksi?

Apollo-ohjelman poliittinen merkitys ja myös kansalaisten kiinnostus alkoivat vähentyä heti, kun ensimmäinen lento oli tehty. Nasan rahoituksesta päättävä kongressi väänsi rahahanaa pienemmälle jo silloin. Ohjelmaa karsittiin, ja vuonna 1972 se päättyi.

Kuussa ei sen jälkeen ole käynyt ihmisiä. Nyt lennot kuitenkin ovat jälleen useiden maiden suunnitelmissa, sillä kuututkimus nähdään oivallisena apuna seuraavaan avaruuden jättiläisloikkaan, Mars-matkaan.

Kuussa on myös luonnonvaroja, jotka houkuttelevat, kunhan tekniikka mahdollistaa niiden hyödyntämisen.

Miehitettyjen lentojen toteutumiseen mennee kuitenkin vielä kymmenen vuotta. Yhdysvaltain hallitus haluaa tälläkin kertaa olla ensimmäinen, joten varapresidentti Mike Pence ilmoitti keväällä takarajaksi viisi vuotta.

Koska kongressi ei myönnä Nasalle rahaa likimainkaan niin auliisti kuin kylmän sodan aikana, on varsin mahdollista, ettei Kuussa puhutakaan seuraavaksi amerikanenglantia vaan kiinaa.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto tekivät Kuuhun 19 pehmeää laskeutumista, viimeisen vuonna 1976. Sen jälkeen niitä on tehnyt vain Kiina. Ensimmäinen oli vuonna 2013 ja toinen tämän vuoden alussa, ensi kertaa Kuun sille puolikkaalle, joka ei koskaan näy Maahan.

Ylessä on tällä viikolla julkaistu paljon kuusisältöjä. Löydät ne täältä:

Lue: Astronautit varautuivat kuolemaan, presidentti Nixonilla oli muistopuhe valmiina

Seuraava jalanjälki Kuun kamaralla voi olla kiinalaisesta kengästä

Kuun tulevaisuus on kaupallinen – kultaa, platinaa ja saastetonta energiaa

Kuussa on 180 000 kiloa romua ja pieniä inhimillisiä muistoja

Näin Apollo 11:ssä syötiin ja juotiin

Kuuntele: Podcast-sarja He valloittivat Kuun

Katsele: Areena-sarja Historia: Kuun valloittajat