Väkivaltaiset ryöstöt piinaavat Barcelonaa – Asukkaat pelkäävät, mutta suomalaisturistit kokevat olonsa turvalliseksi

Kyselyn mukaan barcelonalaisten suurin huoli on turvattomuuden lisääntyminen. Uhreina ovat useimmin kuitenkin ulkomaalaiset turistit.

Barcelona
Barcelonassa poliisi on tehostanut toimintaa katuryöstöjä tehtailevia jengejä vastaan. Kuva elokuulta 2018.
Barcelonassa poliisi on tehostanut toimintaa katuryöstöjä tehtailevia jengejä vastaan. Kuva elokuulta 2018.Quique Garcia / EPA

BarcelonaNuori mies juoksee naisten olkalaukku kädessään Barcelonassa turistien suosimalla La Rambla -kävelykadulla. Mies ehtii kadota näkyvistä ennen kuin hämmentyneen näköinen nainen tajuaa joutuneensa ryöstön uhriksi.

Näystä on tullut tavallinen Barcelonassa, jota osa asukkaista on alkanut kutsua ryöstöjen ja varkauksien pääkaupungiksi Espanjassa. Turvattomuuden lisääntymisestä keskustellaan kaupungissa enemmän kuin koskaan.

Keskustelu alkoi kiihtyä erityisesti sen jälkeen, kun Etelä-Korean hallituksen virkamies kuoli ryöstössä saamiinsa vammoihin (siirryt toiseen palveluun) kesäkuun lopussa.

Ryöstöjen määrä kasvanut kolmanneksella

Huoli turvallisuudesta ei ole turha, sillä Barcelonassa rekisteröidään noin 300 ryöstöä tai varkautta päivässä.

Todellisuudessa luku on suurempi, sillä kaikki eivät vaivaudu tekemään asiasta rikosilmoitusta. Myös tilastojen valossa Barcelona on Espanjan väkivaltaisin kaupunki. (siirryt toiseen palveluun)

La Rambla -kävelykatu on turistien suosiossa. Siellä viihtyvät myös taskuvarkaat.
La Rambla -kävelykatu on turistien suosiossa. Siellä viihtyvät myös taskuvarkaat.Maija Salmi / Yle

Espanjan sisäministeriön tilastojen mukaan pelkästään tämän vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana kaupungissa tehtiin lähes 28 000 varkautta, mikä on 9,3 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Erityisen paljon ovat lisääntyneet väkivaltaiset ryöstöt (siirryt toiseen palveluun), yhteensä 30 prosentilla.

La Vanguardia-lehti muistuttaa, että luvussa ei ole mukana kesäkuukausia, jolloin ryöstöjen ja varkauksien määrä perinteisesti nousee. Viime vuonna heinä-, elo- ja syyskuussa rekisteröitiin 5 000 tapausta enemmän kuin alkuvuonna.

Vaikka turistit joutuvat paikallisia useammin varkauksien ja ryöstöjen uhrksi, myös kaupungin asukkaat pelkäävät. Joulukuussa tehdyn kyselyn mukaan barcelonalaisten suurin huoli on turvattomuus ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Alkukesällä Barcelonan kaupunki uusi kyselyn ja turvattomuudesta huolestuneiden määrä kasvoi entisestään. (siirryt toiseen palveluun)

Turistit uhreina

Suurin osa varkauksista ja ryöstöistä tapahtuu turistien suosimilla alueilla.

La Rambla -kävelykadun vieressä sijaitsevalla Plaza del Colonilla lounasta nauttivat myös helsinkiläiset Sonja Uula, Ari Auvinen sekä Mika ja Janni Hottinen.

Ensimmäistä kertaa Barcelonassa vierailevat suomalaisturistit eivät ole kokeneet oloaan turvattomaksi kaupungissa.

– Olemme olleet täällä nyt melkein viikon eikä ole kertaakaan ollut turvaton olo, Auvinen sanoo.

Suomalaiset Ari Auvinen (vas.), Mika Hottinen, Janni Hottinen ja Sonja Uula ovat Barcelonassa lomalla ensimmäistä kertaa. He eivät pelkää, vaikka etenkin taskuvarkaista varoitettiin etukäteen.
Suomalaiset Ari Auvinen (vas.), Mika Hottinen, Janni Hottinen ja Sonja Uula ovat Barcelonassa lomalla ensimmäistä kertaa. He eivät pelkää, vaikka etenkin taskuvarkaista varoitettiin etukäteen.Maija Salmi / Yle

Suomalaisturistit ovat kiinnittäneet huomiota muun muassa metrossa sijaitseviin varoituskyltteihin, joissa pyydetään ihmisiä pitämään huolta tavaroistaan.

Janni Hottisen mukaan heitä varoiteltiin myös ennen matkaa Barcelonan taskuvarkaista.

– Kerran huomasin metroasemalla, kun joku tarkkaili meitä sen näköisenä, että olisi aikeissa varastaa jotain. Vedin laukkuni vain lähemmäksi itseäni, eikä mitään tapahtunut, Hottinen sanoo.

Myös muut ovat sitä mieltä, että maalaisjärjellä pärjää pitkälle.

– Jos yksin kävelee yöllä tai on kovassa humalassa turistialueilla, jotain voi totta kai sattua, suomalaiset miettivät.

“Lakeja muutettava ja poliiseja lisättävä”

Barcelonassa asuva kiinnittää huomiota siihen, miten turvattomuudesta on tullut osa kahvipöytäkeskustelua.

Keskustelu käy kuumana myös sosiaalisessa mediassa.

Brittiläinen, kahdeksan vuotta Barcelonassa asunut Roger Maddocks perusti Facebookiin neljä vuotta sitten Barcelona residents against Robbery -nimisen ryhmän.

Keskustassa Barri Goticin -kaupunginosassa asunut Maddocks kyllästyi asuinalueensa turvattomuuten ja perusti ryhmän tarkoituksena lisätä valvontaa alueella naapurien kesken.

Aluksi Facebook-ryhmä oli tarkoitettu vain pienelle piirille. Nyt siinä on lähes 15 000 jäsentä ja määrä kasvaa jatkuvasti.

– Aktivoin ryhmän uudestaan neljä vuotta sitten, kun ryöstöistä ja varkauksista alkoi tulla arkipäivää. Lopulta muutin keskustasta pois, Maddocks sanoo ja kertoo, että myös hänet on ryöstetty.

Moni barcelonalainen ei enää halua asua keskustassa, vaan sitä ympäröivistä alueista on tullut suositumpia kaupungissa pitkään asuneiden joukossa. Turismi ja turvattomuus ovat syinä muuttohalukkuuteen.

 Roger Maddocks huolestui kotikaupunkinsa turvattomuudesta ja perusti Facebookiin ryhmän, jonka tavoitteena on ilmiantaa varkaita ja varoittaa ihmisiä.
Roger Maddocks huolestui kotikaupunkinsa turvattomuudesta ja perusti Facebookiin ryhmän, jonka tavoitteena on ilmiantaa varkaita ja varoittaa ihmisiä.Maija Salmi / Yle

Epäiltyjen kuvia nettiin

Barcelona Residents Againts Robbary -ryhmän tarkoituksena on Maddocksin mukaan lisää kansalaisten valveutuneisuutta Barcelonan turvallisuustilanteesta. Suurin osa ryhmän jäsenistä on Barcelonassa asuvia ulkomaalaisia.

Ryhmän tyyliin kuuluu, että ihmiset lähettävät kertomuksia varkauksista ja ryöstöistä sekä liittävät sinne myös epäiltyjen ryöstäjien kuvia.

– Sääntöjen mukaan kenenkään kuvaa ei saa laittaa, jos vähänkään epäilee hänen syyllisyyttään. Siksi hylkäämme yli puolet tulleista kommenteista, Maddocks vakuuttaa.

Maddocksin mukaan poliisi on tietoinen ryhmästä ja sen toiminnasta. Ryhmän perustajat ovat myös tavanneet poliisin ja keskustelleet sen kanssa keinoista turvallisuustilanteen parantamiseksi. Huhtikuussa ryhmäläiset pitivät katupartioita Barcelonan metrossa.

Tarkoituksena oli varoittaa ihmisiä ryöstäjistä.

– Partioimme lopulta vain viikon, koska toiminta alkoi tuntua liian vaaralliselta, Maddocks sanoo.

Alaikäiset siirtolaiset muodostavat jengejä

Barcelonassa turvallisuustilanteen heikkenemistä syytetään usein siirtolaisia. Syyttävä sormi osoittaa erityisesti laittomasti maahan tulleita, alaikäisiä siirtolaisia. Heistä käytetään vakiintunutta nimitystä las menas. Termi on lyhennys sanoista menores extranjeros no acompanados eli ilman vanhempiaan tulleet nuoret.

Suurin osa heistä on tullut rajan takaa Marokosta ja muista, erityisesti Saharan eteläpuoleisen Afrikan maista.

Espanjassa vastuu alaikäisistä yksin tulleista siirtolaisista on Katalonian aluehallinnolla, mutta todellisuudessa monet nuorista asuvat kadulla eikä heidän koulunkäyntiään valvota kunnolla.

Aluehallintoa on moitittu siitä, ettei siirtolaislapsille ole tarpeeksi paikkoja ja heitä on majoitettu jopa poliisiasemille. Myös päihdeongelmat ovat yleisiä alaikäisten siirtolaisten keskuudessa, ja moni tienaa taskurahaa varkauksilla.

Poliisit partioivat turistien seassa Barcelonan keskustassa.
Poliisit partioivat turistien seassa Barcelonan keskustassa.Maija Salmi / Yle

Vastikään lähes 99 prosenttia katalonialaisen La Vanguardia -lehden kyselyyn vastanneista (siirryt toiseen palveluun) oli sitä mieltä, että aluehallinto on epäonnistunut siirtolaisnuorten sopeuttamisessa.

Poliisin mukaan ongelma ei kosketa kaikkia siirtolaisnuoria. Viranomaiset ovat arvioineet, että noin viidesosa maahan yksin tulleista alaikäisistä on ajautunut rikollisjengiin.

EU:lta vaaditaan vastuunottoa

Huoli rikollisuudesta ja siirtolaisten kotouttamisesta liittyy Espanjassa laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Barcelona againts Robbary -ryhmää seuratessa ei voi olla huomaamatta joidenkin viestien rasistista äänenpainoa.

Roger Maddocksin mukaan rasismi on ryhmässä kielletty.

– On kuitenkin fakta, että suurin osa taskuvarkaista ja ryöstäjistä on ulkomaalaisia.

Maddocks ei kuitenkaan halua syyttää ainoastaan ulkomaalaisia, vaan penää vastuuta poliitikoilta.

– Uusia lakeja, lisää poliiseja ja etenkin alaikäisten siirtolaisten jengiytymisen ehkäisemiseen pitäisi käyttää enemmän resursseja, hän luettelee.

Barcelonan pormestari Ada Colau on luvannut, että alaikäisten siirtolaisten elinolosuhteisiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Espanjassa vaaditaan vastuunottoa myös EU:lta, sillä erityisesti maahan saapuvien alaikäisten siirtolaisten määrä kasvaa jatkuvasti.

Kesäkuun lopussa poliisivoimia lisättiin Barcelonan metrossa 31 uudella poliisilla. Lisäksi poliisi on vastikään tehnyt operaatioita ryöstöjä tehtailevia jengejä vastaan. (siirryt toiseen palveluun)

Töitä viranomaisilla riittää. Pelkästään kesäkuun viimeisellä viikolla julkisissa liikennevälineissä tapahtuneista varkauksista tehtiin 637 rikosilmoitusta.

Lue lisää:

La Rambla – katu, joka on ollut niin viemäri kuin taistelutannerkin