Ranskalainen tuomioistuin torjui Estonia-uhrien vahingonkorvausvaatimukset

1 116 omaista ja selviytyjää vaativat 40 miljoonan euron korvauksia psykologisista haitoista.

Estonialta pelastettuja ihmisiä pelastuslautalla 28. syyskuuta 1994. Kuva: Yle

Ranskalainen tuomioistuin on hylännyt vaatimuksen vahingonkorvauksista Estonia-oikeudenkäynnissä.

Tuomioistuin päätti, ettei kahden yhtiön tarvitse maksaa miljoonakorvauksia Estonia-turmasta selviytyneille sekä turmassa menehtyneiden omaisille. Kanteen tekijät vaativat 40 miljoonan euron korvauksia psykologisista haitoista.

Kanne oli nostettu lautan rakentanutta saksalaistelakka Meyer Werftia ja Estonialle merikelpoisuusluokituksen myöntänyttä ranskalaista Bureau Veritas -luokituslaitosta vastaan.

Oikeuden mukaan kanteen tekijät eivät kyenneet esittämään todisteita siitä, että edellä mainitut yhtiöt olisivat osoittaneet vakavaa tai tahallista virhettä toiminnassaan.

Kanteen nostaneet 1 116 omaista ja selviytyjää katsoivat, että lautan suunnittelussa, erityisesti keulaportin avaamisjärjestelmässä, oli tehty vaarallisia virheitä. Heidän mukaansa keulaportin avaamisjärjestelmä oli suunniteltu ja rakennuttu niin, että ajoneuvot pystyvät liikkumaan lautalta pois nopeasti.

Omaisten edustajat nostivat kanteen vuonna 1996, mutta tapauksen ottamisessa oikeuslaitoksen käsiteltäväksi kesti yli 20 vuotta.

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut Estonia upposi syyskuussa 1994. Turmassa kuoli 852 ihmistä. Aluksesta pelastui vain 137 ihmistä.

Estonian uppoamista tutkineen ryhmän loppuraportissa vuonna 1997 kerrottiin, että turman syynä oli lautan rikkoutunut keulaportti, joka ei kestänyt myrskyn rasituksia ja irtosi. Tämän vuoksi vesi pääsi virtaamaan autokannelle ja alus upposi.

Lisää aiheesta: