Joensuun kaupunkipyörät polkaistiin käyttöön aurinkoisessa säässä

Puolen tunnin käyttöön suunnitellut pyörät on jaettu 16 pysäkille.

Joensuu
Kaupunkipyöriä Joensuussa.
Joensuun kaupunkipyörät toimivat ennalta ladattavalla mobiilisovelluksella.Pauliina Tolvanen/ Yle

Tästä päivästä lähtien Joensuun kaupunkilaisten ja matkailijoiden käytössä on 87 polkupyörää.

– Lyhyen kokeilun perusteella vaikuttaa hyvin asialliselta pyörältä. Kolme vaihdetta, käsijarrut, etu- ja takajarrut sekä valot. Mitä muuta sitä kaupunkikeskustassa ajaessa tarvitseekaan, arvioi pyörän selässä istuva kaupungininsinööri Ari Varonen.

Kaupunkipyörät on tarkoitettu lyhyille matkoille. Ajatuksena on, että pyörällä ajetaan kerrallaan enintään puolen tunnin matka, minkä jälkeen se palautetaan jollekin Joensuun 16 pyöräpysäkistä.

Joensuun kaupunki on osallistunut kustannuksiin reilulla 5 000 eurolla, jolla hankittiin kymmenen pyörää. Kyseessä on vuoden loppuun kestävä kokeilu, jonka aikana kerätään tietoa jatkoa ajatellen.

– Tarkoitus on, että meillä olisi jatkossa ympärivuotinen järjestelmä. Kyllä kaupunki haluaa, että kaupunkilaiset pyöräilevät ympäri vuoden, Varonen kertoo.

Yu Guo Easybikelta ja Ari Varonen Joensuun kaupungilta.
Ari Varonen Joensuun kaupungilta on tyytyväinen, että pyörät tulivat kaupunkiin. Easybikea edustava Yu Guo opastaa pyörän käyttöön ottamisessa.Pauliina Tolvanen/ Yle

Yhtenä kohderyhmänä opiskelijat

Joensuun kaupunkipyörät toimittaa Easybike -niminen yritys. Pyörät toimivat mobiilisovelluksella, eli niiden käyttöön tarvitsee älypuhelimen tai tabletin. Lisäksi käyttäjän täytyy ensin rekisteröityä järjestelmään ja ladata rahaa sovelluksen tilille.

– Tämän kesän kokeilun perusteella näemme, onko kysyntää tämän tyyppiselle palvelulle, Varonen kertoo.

Kertamaksu on puolelta tunnilta yhden euron ja päivämaksu viisi euroa. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi 30 päivän ja 90 päivän lippuja. Jos pyörää käyttää kerrallaan yli 30 minuuttia, joutuu maksamaan lisämaksua.

Opiskelijoille hinnat ovat edullisemmat.

– Nyt kun syksy tulee ja suuri määrä opiskelijoita astuu kaupunkiin, uskon, että opiskelijat ottavat tämän käyttöön, Varonen kertoo.

Lue myös:

Myös Joensuu saa omat kaupunkipyörät tänä kesänä – sama järjestelmä on käytössä esimerkiksi Tampereella

Kuopion kaupunkipyöriä saa nyt käyttöön kuudesta uudesta paikasta

Iisalmen kaupunkipyörät käyttöön tänään