1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Kansalaisoikeus vai lintsaamista? – Saksassa pohditaan, saako ilmastolakossa olevia koululaisia sakottaa

Mannheimin kaupunki perui ainakin neljälle perheelle määrätyt sakot sen jälkeen, kun rangaistuksesta nousi valtakunnallinen kohu.

Yle maailmalla
Opiskelijat ja nuoret osallistuivat ilmastolakkoon Saksan Mannheimissa.
Ilmastolakkoon osallistui lukuisia koululaisia ja opiskelijoita Saksan Mannheimissa perjantaina.Ronald Wittek / EPA

Berliini. Tyypillistä Saksaa, huokaa kölniläinen Vera Belowski Berliinissä perjantaina pidetyssä ilmastomielenosoituksessa.

–Saksassa asiat nähdään rangaistusten kautta. Byrokratia voittaa aina inhimillisyyden.

Saksassa nousi kohu, kun saksalaislehdet paljastivat Mannheimin kaupungin sakottaneen ilmastolakkoon osallistuneita lukiolaisia. Manneheim Morgen (siirryt toiseen palveluun) -lehti kertoi tällä viikolla ainakin neljän perheen saaneen sakot.

Kahden tunnin luvattoman poissaolon rangaistusmaksu oli 88,50 euroa. Saksassa on koulupakko, minkä vuoksi vanhempia voidaan sakottaa lasten lintsaamisen vuoksi.

Sakot peruttiin torstaina sen jälkeen, kun asiasta oli noussut valtakunnallinen puheenaihe. Kaupunki perusteli uutta päätöstä sillä, että koululla on käytössään muitakin kasvatusmenetelmiä kuin sakot.

Kaupungin mukaan sakot olivat kuitenkin "muodollisesti oikea" päätös.

Kahden lapsensa kanssa mielenosoitukseen osallistunut Vera Belowski vastustaa lintsaussakkoja, koska katsoo niiden sotivan perusoikeuksia vastaan.

– Myös nuorilla on oikeus osoittaa mieltään.

Sakot toivat uutta pontta mielenilmauksiin

Berliinissä koululaiset ovat jo kesälomilla, mutta uutinen sakoista toi uutta virtaa perjantaina pidettyyn Fridays for Future -liikkeen ilmastomielenosoitukseen.

Berliinin Invaliden-puistossa pidettyyn protestiin osallistunut Helena Marshall, 16, sanoo liikkeen olevan taas huomion keskipisteenä.

–Koko sakkoasia on todella siisti. Se vetoaa mediaan ja kaikki puhuvat jälleen Fridays for Future -liikkeestä, Marshall sanoo.

Ilmastolakossa olevien nuorten sakkoja hän pitää täysin kohtuuttomana. Marshallin mukaan nuoret taistelevat oman tulevaisuutensa ja arvojensa puolesta, eikä siitä pitäisi hänen mukaansa rangaista ketään.

Marshall käy lukiota Frankfurtissa. Hän kertoo lintsaussakkojen olevan todellinen uhka lukuvuosien aikana. Se ei estä hänen osallistumistaan mielenosoituksiin.

Fridays for Future -liike on luvannut tarvittaessa auttaa nuoria sakkojen maksamisessa.

Ilmastoaktivisti Thunberg penää vastuuta aikuisille

Fridays for Future -liikkeen kantahahmo, ruotsalainen Greta Thunberg oli perjantaina mukana Berliinin ilmastomielenosoituksessa, johon osallistui arviolta tuhansia ihmisiä. Thunbergin mukaan nuorilla ei ole aikaa odottaa pääsyä valtaan politiikan suuntaa muuttamaan.

Sen vuoksi hän kehotti perjantaina pitämässään puheessaan nuoria jatkamaan protesteja ja lisäämään painetta poliitikkoja kohtaan.

Thunbergin mielestä lasten ja nuorten harteille on langennut aikuisille kuuluva vastuu. Tästä syystä nuorten koulutus kärsii.

– Tilanne on todella outo. Vanhemmat sukupolvet, aikuiset, eivät uskalla ottaa vastuuta.

Hallituksen ilmastoryhmän tulokset jääneet laihoiksi

Samaan aikaan kun Thunberg puhui arviolta tuhansille mielenosoittajille Berliinin Invaliden-puistossa, liittokansleri Angela Merkel puolusti Saksan ilmastopolitiikkaa jokakesäisessä suuressa lehdistötilaisuudessa.

Merkelin mukaan Greta Thunbergillä ja Fridays for Future -liikkeellä on ollut jo vaikutusta hallituksen työhön.

–He ovat saaneet meidät toimimaan nopeammin, Merkel sanoi.

Saksan hallituksen ilmastoryhmä kokoontui torstaina liittokansleri Merkelin johdolla, mutta konkreettisia päätöksiä ei saatu tehtyä. Hallitukselle tulee kiire, sillä se on luvannut julkaista ilmastopakettinsa syyskuun 20. päivä.

Saksa haluaa leikata päästöjä selvästi vuoteen 2030 mennessä. Silloin Saksan pitäisi tuottaa 55 prosenttia vähemmän kasvihuonepäästöjä kuin vuonna 1990.

Vuonna 2050 Saksan pitäisi olla hiilineutraali.

Päätöksiä uudesta ilmastopolitiikasta odotetaan hyvin nopeasti. Nyt Saksassa pohditaan myös keinoja tehdä ilmastolle haitallisesta kuluttamisesta kalliimpaa ja ympäristöystävällisestä halvempaa.

Haasteena on tehdä uudenlaisesta hinnoittelusta sosiaalisesti tasavertaista.

Frankfurtilainen ilmastoaktivisti Helena Marshall on pettynyt hallituksen ilmastoryhmän laihoihin tuloksiin.

– He eivät saaneet taaskaan mitään aikaan. Ehkä heille pitäisi antaa sakot siitä, että istuivat taas kolme tuntia ilman mitään edistystä.

Lue seuraavaksi