Etelä-Aasian tulvissa kuollut jo yli 150 ihmistä, myös eläimet ahdingossa – Tiikeri haki suojaa kodista, sarvikuonon poikanen uhkasi hukkua

Viranomaisten mukaan 95 prosenttia Kazirangan kansallispuistosta on veden alla.

tulvat
Sarvikuono ui tulvavedessä Intiassa.
Intiansarvikuono ui tulvavesien valtaamassa Kazirangan kansallispuistossa 15. heinäkuuta.AOP

Etelä-Aasian valtioita koettelevissa monsuunitulvissa on kuollut jo 152 ihmistä.

Nepalissa on kuollut kesäkuusta alkaen ainakin 90 ihmistä ja Intian itäisessä Assamin osavaltiossa 50. Bangladeshissa puolestaan on kuollut 12 ihmistä.

Luonnonkatastrofi koettelee myös eläimiä. Intian merkittävimpiin eläinten suojelualueisiin kuuluva Kazirangan kansallispuisto on käytännössä kokonaan veden peitossa monsuunisateiden aiheuttamien tulvien vuoksi.

UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluvassa kansallispuistossa elää maailman suurin intiansarvikuonopopulaatio. Lisäksi puistossa elää muun muassa tiikereitä, norsuja, karhuja ja kauriita.

Kymmenen uhanalaista intiansarvikuonoa on kuollut tulvissa, kertovat Intian viranomaiset.

Viime päivinä paikalliset eläinjärjestöt ovat julkaisseet lohduttomia kuvia ja videoita eläinten ahdingosta, sillä tulvat ovat peittäneet alleen lähes kaikki puiston maa-alueet.

Keskiviikkona Intian metsänhoitolaitos julkaisi Twitterissä sydäntä särkevän videon pienen sarvikuonon taistelusta hukkumista vastaan. Pelastajat kuitenkin onnistuivat veneestä käsin pelastamaan vedessä henkensä edestä räpiköivän eläimen, kirjoittaa India Today -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Toisessa Twitterissä julkaistussa kuvassa neljä intiansarvikuonoa on löytänyt suojapaikan ahtaalta saarekkeelta, joka ei ole jäänyt vielä vesimassojen alle.

Uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) kertoo intialaisperheestä, jota odotti kotona hämmästyttävä näky: Sisään livahtanut valtava tiikeri loikoili perheen sängyssä. Tiikerin uskotaan paenneen tulvia ihmisasutuksen keskelle tulvivasta Kazirangasta.

Tiikeri livahti tulvia pakoon yksityisasuntoon Assamin osavaltiossa Kollis-Intiassa.
Tiikeri livahti tulvia pakoon yksityisasuntoon Assamin osavaltiossa Kollis-Intiassa.Samshul Ali / AOP

Kansallispuiston työntekijät suunnittelivat antavansa rauhoittavia villieläimelle, mutta se lähtikin talosta omin päin.

Eläimet pyrkivät korkeampaan maastoon

Viranomaisten mukaan 95 prosenttia kansallispuistosta on veden alla.

– Eläimet hakeutuvat korkeampaan maastoon sateiden alkaessa, mutta päästäkseen sinne niiden pitää ylittää läheinen valtatie, kertoo kansallispuiston apulaisjohtaja Rohini Ballave Saikia.

Saikian mukaan puiston työntekijät pyrkivät pelastamaan valtiellä loukkaantuneet eläimet ja kuljettamaan ne turvaan.

Yli 80 villieläimen on kerrottu kuolleen kansallispuistossa sen jälkeen, kun tulva valtasi sen tämän kuun puolessa välissä. Määrän arvioidaan olevan kuitenkin suurempi, sillä kansallispuistolla ei ole tietoa tulvakatastrofia paenneiden eläinten kohtalosta.

Kazirangan kansallispuisto sijaitsee Assamin osavaltiossa Koillis-Intiassa.

Aiheesta muualla:

CNN: Tiger takes catnap on bed in Indian home after fleeing huge floods (siirryt toiseen palveluun)

India today: Assam floods: Rescue team saves rhino calf from drowning in Kaziranga. Hats off, says Internet (siirryt toiseen palveluun)

BBC: Monsoon season: The river politics behind South Asia's floods (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP