Hyppää sisältöön

Iran otti haltuunsa brittien lipun alla seilaavan ruotsalaisomisteisen tankkerin

Vallankumouskaarti pidätti myös toisen aluksen, mutta päästi sen sitten jatkamaan matkaansa.

Iranin sotilaita partioi Hormuzinsalmessa 30. huhtikuuta 2019. Kuva: AOP

Iranin vallankumouskaarti kertoo, että se on ottanut haltuunsa Britannian lipun alla purjehtivan tankkerin Hormuzinsalmessa, kertovat uutistoimistot.

Kyseessä on ruotsalaisen Stena Bulk -varustamon Stena Impero -alus. Stena Bulk vahvistaa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että yhtiö ei ole saanut yhteyttä alukseen sen jälkeen, kun sitä oli lähestynyt joukko tuntemattomia pieniä aluksia ja helikopteri. Stena Bulkin mukaan tankkerilla oli 23 ihmistä. Tiettävästi kukaan ei ole loukkaantunut selkkauksessa.

Iranin valtion tv-kanava kertoo, että vallankumoskaarti on tuonut tankkerin rannikkoalueelle.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kaarti kertoo saaneensa merenkulkuviranomaisilta pyynnön ottaa tankkeri haltuunsa, koska se rikkoi kansainvälisiä merenkulun sääntöjä.

Britannian hallituksen kriisikomitea Cobra on kokoontunut hätäkokoukseen tapauksen vuoksi.

The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että brittiviranomaiset selvittävät kuumeisesti syytä, miksi brittitankkeri muutti kurssia kohti Iranin aluevesiä.

Laiva oli brittimedian mukaan matkalla Saudi-Arabiaan.

Iranilaiset pysäyttivät myös liberialaisen aluksen

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Iran otti hetkeksi haltuunsa toisenkin tankkerin, kertoo CNN.

Median mukaan alus oli Liberian lipun alla matkaava MV Mesdar.

Iranin puolivirallinen uutistoimisto Tasnim kertoo, että Mesdaria ei otettu haltuun, vaan sille annettiin vain varoitus. Tämän jälkeen laiva päästettiin jatkamaan matkaa.

"Yhdysvallat seuraa tilannetta"

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvosto kertoo seuraavansa tilanteen kehittymistä. Neuvoston tiedottaja kertoo Yhdysvaltain puolustavan liittolaisiaan Iranin "pahantahtoista käyttäytymistä" vastaan.

Selkkaus on viimeisin käänne Britannian ja Iranin välisissä kiristyneissä suhteissa. Aiemmin tänään Britannia ilmoitti jatkavansa iranilaistankkerin pysäyttämistä Gibraltarilla kuukaudella.

Panaman lipun alla seilaava Grace 1 -supertankkeri pysäytettiin Gibraltarilla heinäkuun alussa, koska sen arveltiin olleen matkalla Syyriaan lastinaan raakaöljyä. Lastin epäiltiin olevan Euroopan unionin asettaman öljyn kauppasaarron vastaista.

Reilu viikko sitten Iranin vallankumouskaartin aseistetut joukot yrittivät ottaa Persianlahdella haltuunsa britannialaisen öljytankkerin. Yritys kuitenkin epäonnistui, kun tankkeria saattanut Britannian laivaston fregatti ajoi öljytankkerin ja iranilaisveneiden väliin, suuntasi aseensa iranilaisveneitä kohti ja antoi suullisesti perääntymiskäskyn. Iranilaisveneet kääntyivät takaisin. Iran on kiistänyt, että koko tapausta olisi sattunut.