1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Hormuzinsalmen selkkaus: "Tankkerin miehistö voi hyvin" – Britannian ulkoministeri keskusteli iranilaisen virkaveljensä kanssa

Britannian ulkoministeri Hunt kertoo ilmaisseensa syvän pettymyksensä Iranin toimintaan, sillä vasta viikko sitten Iran oli Huntin mukaan vakuuttanut, ettei se halua kärjistää tilannetta.

Iran
Stena Impero -tankkeri
Päiväämätön arkistokuva Stena Impero -tankkerista, joka on joutunut Iranin pysäyttämäksi.Tommy Chia / Stena Bulk / EPA

Ruotsalaisen Stena Bulk -varustamon toimitusjohtaja on onnistunut saamaan yhteyden Hormuzinsalmella Iranin haltuun ottaman aluksen miehistöön.

Erik Hånell kertoo SVT:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että miehistö voi hyvin olosuhteisiin nähden.

Yhtiön tavoitteena on saada tilanteeseen mahdollisimman nopea ratkaisu ja että aluksen miehistö on turvassa. Toimitusjohtajan mukaan varustamo tekee yhteistyötä tapaukseen liittyvien valtioiden viranomaisten kanssa.

Iranin vallankumouskaarti otti perjantaina haltuunsa varustamon Britannian-lipun alla seilanneen Stena Impero -aluksen.

Britannian ja Iranin ulkoministerit keskustelivat

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt sanoo keskustelleensa Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin kanssa kiinni otetusta tankkerista.

Hunt kertoi Twitterissä ilmaisseensa syvän pettymyksensä Iranin toimintaan, sillä vasta viikko sitten Iran oli Huntin mukaan vakuuttanut, ettei se halua kärjistää tilannetta.

– Nyt he ovat käyttäytyneet täysin päinvastaisesti, ulkoministeri kirjoittaa.

Britannian ulkoministeriö on kutsunut Iranin asiainhoitajan keskustelemaan asiasta. Kutsuttu henkilö on diplomaattikuntaan kuuluva suurlähettilään sijainen.

Britannian hallitus kertoi tänään antaneensa brittialuksille ohjeen välttää Hormuzinsalmea väliaikaisesti.

Hunt sanoi, että jos tapausta ei ratkaista, seuraukset ovat vakavat.

– Eilisen toiminta Persianlahdella osoittaa huolestuttavia merkkejä siitä, että Iran saattaa valita vaarallisen, laittoman ja epävakautta aiheuttavan käytöksen tien, Hunt sanoi Twitterissä lauantaiaamuna.

Hunt sanoi brittiläisen ITV-kanavan haastattelussa, että Iran on häviäjä, jos alusten vapautta kulkea Persianlahdella kiristetään.

Ranska ja Saksa vaativat, että Iran vapauttaa Stena Impero -tankkerin pikaisesti.

Iranin mukaan Stena Bulk -varustamon ruotsalaistankkeri törmäsi perjantaina iranilaiseen kalastusalukseen. Tämän jälkeen Iranin vallankumouskaarti otti aluksen haltuunsa.

– Kun kalastusalus lähetti hätäviestin, Britanniaan liputettu alus jätti sen huomiotta, sanoi satama- ja merenkulkuviranomaisen edustaja Allahmorad Afifipour uutistoimisto Reutersin ja Iranin valtiollisen Fars-uutistoimiston (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Hänen mukaansa tankkerissa ei ollut lainkaan rahtia.

Miehistö pidätettynä satamassa

Stena Imperon 23 miehistön jäsentä ovat pidätettyinä Bandar Abbasin kaupungin satamassa, kunnes Iran on tutkinut tapauksen. Kapteeni ja 17 miehistön jäsentä ovat intialaisia, kolme Venäjältä, yksi Filippiineiltä ja yksi Latviasta.

Filippiinien hallitus pyytää Irania vapauttamaan tankkerilla työskennelleen filippiiniläisen merimiehen.

Alus oli ollut matkalla satamaan Saudi-Arabiassa mutta muutti äkillisesti kurssiaan Hormuzinsalmessa. Aluksen kulkutiedot (siirryt toiseen palveluun) osoittavat, että se oli kääntynyt kohti Iranin alueella sijaitsevaa Qushmin saarta, jossa Iranin vallankumouskaartilla on The Guardianin mukaan tukikohta.

Iranin viranomaisten mukaan tankkerin miehistö oli rikkonut kansainvälisiä merenkulun sääntöjä.

Iranin ja Britannian välit ovat olleet viime viikkoina kireät tankkerien haltuunottojen takia. Britannia ilmoitti perjantaina jatkavansa Gibraltarinsalmessa heinäkuun alussa pysäytetyn iranilaistankkerin pidättämistä kuukaudella.

Lisää aiheesta:

Iran otti haltuunsa brittien lipun alla seilaavan ruotsalaisomisteisen tankkerin

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi