Ulkoministeri Haavisto: Hormuzinsalmessa käytetään merirosvousta vallankäytön välineenä

Ulkoministerin mukaan tärkeintä on saada nyt kaapatun alueen miehistö turvaan ja edetä asiassa diplomatian keinoin.

Pekka Haavisto
Pekka Haavisto
Pekka HaavistoRoni Rekomaa / Lehtikuva

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Hormuzinsalmessa käytetään nyt merirosvoutta yhtenä vallankäytön välineenä ja tämä on hänen mukaansa kansainvälisesti mitä tuomittavinta.

– Kun yhdellä maailman tärkeimmistä merireiteistä on merirosvouteen viittavaa toimintaa, niin onhan tämä tavattoman huolestuttavaa.

Haaviston mukaan Suomen kaltaisten maiden, jotka elävät avoimesta maailmankaupasta, intresseissä on merenkulun puolustaminen kaikkialla sekä alusten kimppuun käymisen tuomitseminen.

Iranin vallankumouskaarti otti perjantaina kiinni Britannian lipun alla purjehtivan Stena Impero -tankkerin Hormuzinsalmessa.

Haavisto kertoo, että tarkoitus on selvästi herättää huomiota, haitata merenkulkua Iranin lähivesillä ja tehdä merenkulku turvattomaksi.

Haaviston mukaan tällä hetkellä tärkeintä on saada kaapatun aluksen miehistö turvaan ja edetä asiassa diplomatian keinoin.

– Tämä on myös Britannian ulkoministeriön kanta, sanoo Haavisto.

"Meriliikenteen vaikeutumisella suuret seuraukset"

Haavisto muistuttaa, että EU on ollut Iranin suhteen tähän asti rakentavan ja rauhallisen linjan takana. Ulkoministeri pitää valitettavana, että Yhdysvallat päätyi viime vuonna lähtemään Iranin ydinsopimuksesta, josta kansainvälinen yhteisö oli neuvottelut 12 vuoden ajan.

– Mutta nyt vielä pahempi on se, että Iran on ryhtynyt uhittelemaan ja rikkomaan sovittuja ydinmateriaalin rajoja, sanoo Haavisto

Britannian hallitus antoi tänään brittialuksille ohjeen välttää Hormuzinsalmea väliaikaisesti.

– Mikäli Hormuzinsalmen meriliikenne vaikeutuu ja alukset ryhtyvät etsimään vaihtoehtoisia teitä, vaikuttaa se suuresti paitsi Iraniin myös alueen muihin maihin. EU:n on seisottava yhdessä sen takana, että merenkulun vapaus Hormuzinsalmella säilyy ja ettei EU-maiden tai minkään muunkaan maan alukset joudu tällaisten iskujen kohteeksi.

Lisää aiheesta:

Hormuzinsalmen selkkaus: "Tankkerin miehistö voi hyvin" – Britannian ulkoministeri keskusteli iranilaisen virkaveljensä kanssa

Iran otti haltuunsa brittien lipun alla seilaavan ruotsalaisomisteisen tankkerin