Herätys: Testamentti patjan alla riski oikeusturvalle, kaksi kuoli onnettomuudessa, Ukrainassa vaalipäivä, hellerajat rikkoutuvat

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Testamentti ja mustekynä.
Nykytilanne on vaikea esimerkiksi silloin, jos testamentin löytää henkilö, jolle testamentti on epäedullinen.Ismo Pekkarinen / AOP

Vainajan viimeinen tahto voi löytyä patjan alta tai ruokakomerosta

Mikä on paras tapa säilöä testamentti niin, että se varmasti löytyy kuoleman jälkeen? Paremman puutteessa suomalaiset kätkevät testamenttinsa esimerkiksi liinavaatekaappiin tai patjan alle. Asianajajaliiton mukaan testamenttien rekisteröinti ehkäisisi perintöriitoja ja parantaisi vainajan oikeusturvaa.

Kaksi ihmistä kuoli Luumäellä noustuaan autosta rekan eteen

Kartta
Luumäellä kaksi henkilöä jäi rekka-auton alle.Kalevi Rytkölä / Yle

Onnettomuus tapahtui hieman ennen kahta yöllä, kun henkilöauto pysähtyi Kuutostiellä Jurvalan kohdalla ja autosta nousi kaksi ihmistä tielle. Takaa tullut rekka-auto törmäsi heihin sekä pysäköityyn autoon. Tiellä olleet menehtyivät heti. Lisäksi henkilöautossa ollut ihminen loukkaantui. Poliisi tiedottaa onnettomuudesta lisää sunnuntaina päivästä.

Ukrainassa valitaan uusi parlamentti – yhden puolueen vetonaulana rocktähti

Vaalilautakunnan työntekijä valmistelee äänestyspaikkaa 20. heinäkuuta Kievissä.
Vaalilautakunnan työntekijä valmistelee äänestyspaikkaa 20. heinäkuuta Kievissä.Sergei Dolzhenko / EPA

Poliittiseen eliittiin kyllästyneet ukrainalaiset äänestävät sunnuntaina parlamenttivaaleissa. Vaalien ennakkosuosikin, keväällä presidentiksi nousseen, entisen tv-koomikon Volodymyr Zelenskyin puolueen uskotaan voittavan enemmistön edustajapaikoista. Parlamenttiin pyrkii myös uuden Holos-puolueen johtaja, rock-tähti Svjatoslav Vakartšuk, joka veti perjantai-iltana Kiovassa laajan aukion täyteen fanejaan. Parlamenttiin valitaan viideksi vuodeksi 450 valtiopäiväedustajaa. Lue vaalien asetelmat täältä.

Millainen mies on Britannian todennäköinen tuleva pääministeri Boris Johnson?

Boris Johnson
Boris Johnson rakasti julkisuustemppuja Lontoon pormestarina.Alamy Stock Photo / AOP

Tiistaina julkistetaan Britannian konservatiivipuolueen jäsenäänestyksen tulos, joka määrittää Britannian uuden pääministerin. Ennakkosuosikki on eliittikoulujen kasvatti, entinen Lontoon pormestari Boris Johnson. Taustajuttumme Johnsonista paljastaa muun muassa, miten kaukana todellisuudesta jotkin hänen toimittajana kirjoittamansa lehtiartikkelit olivat ja mitä hän ajattelee brexit-kaaoksesta.

Ilo katosi harjoittelusta – suomalaisuimari hylkäsi täyden stipendin Floridassa ja palasi Suomeen

Ida Hulkko pelleilee altaassa uintimaajoukkueen mediatilaisuudessa Leppävaaran maauimalassa, Espoossa, 26. kesäkuuta
Ida Hulkko pelleilee altaassa uintimaajoukkueen mediatilaisuudessa Leppävaaran maauimalassa, Espoossa, 26. kesäkuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Uinnin huippulupaus Ida Hulkko valmistautuu uransa toisiin MM-kisoihin. Vielä viime syksynä hän oli onnellinen täydellisen kauden jälkeen ja siirtyi urheilemaan täydellä stipendillä Yhdysvaltoihin. Mutta pian hän sai huomata, että oli tehnyt väärän valinnan.

Koko maassa aurinkoista

Sääkartta
Yle

Sää poutaantuu ja muuttuu aurinkoisemmaksi myös maan itäosassa. Idän sadekuurot ovat hyvin harvassa ja sunnuntaina on koko maassa poutaa sekä aurinkoista. Sää lämpenee ja hellelukemia mitattaneen laajalti maan etelä- ja keskiosassa, paikoin myös pohjoisessa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.