Tuhannet vaativat Moskovassa reiluja vaaleja – viranomaiset torjuneet oppositioehdokkaita hylkäämällä kannattajakortteja

Venäjän hallinto on sivuuttanut opposition valitukset siitä, että vaaliviranomaiset toimivat mielivaltaisesti estäessään kärkioppositioehdokkaiden pääsyn vaaleihin.

mielenosoitukset
Tuhannet ihmiset vaativat lauantaina Moskovassa oppositon ehdokkaille pääsyä syyskuun paikallisvaaleihin.
Tuhannet ihmiset vaativat oppositon ehdokkaille pääsyn syyskuun paikallisvaaleihin 20. heinäkuuta pidetyssä mielenosoituksessa Moskovassa.Sergei Ilnitski / EPA

Moskovassa yli 20 000 ihmistä kerääntyi lauantaina osoittamaan mieltään reilujen vaalien puolesta. Protestoijat vaativat, että opposition ehdokkaat pääsevät syyskuussa järjestettäviin paikallisvaaleihin.

Mielenosoittajien joukossa oli oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi, joka vannoi, etteivät protestoijat anna asiassa periksi.

– Näytämme heille, että tämä on vaarallista peliä, lausui Navalnyi ja sai kannattajiltaan raikuvat suosionosoitukset.

– Tämä on minun kaupunkini! huudettiin väkijoukossa.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi puhui kannattajilleen Moskovassa.
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi puhui lauantaina kannattajilleen Moskovassa.SERGEI ILNITSKY/ EPA

Moskovan vaaliviranomaiset ovat estäneet lähes kaikkien kärkioppositioehdokkaiden pääsyn vaaleihin hylkäämällä näiden keräämät kannattajakortit. Viranomaiset ovat väittäneet, että riippumattomia ehdokkaita tukevien kannattajakorttien nimikirjoitukset ovat väärennettyjä.

Venäjän hallinto on sivuuttanut opposition valitukset siitä, että vaaliviranomaiset toimivat mielivaltaisesti hylätessään opposition kannattajakortteja.

Monet venäläiset ovat kuitenkin raivoissaan ja katsovat, että vaalilautakuntien toiminnassa on kyse vaalien häiritsemisestä.

Politiikan tarkkailija Kirill Rogov kirjoitti, että opposition sulkeminen vaaleista on ”yksi Venäjän vaalihistorian suurimmista petoksista”.

– Olemme todistamassa merkittävän laajamittaista rikosta, hän kirjoitti blogissaan.

Viime viikon sunnuntaina poliisi hajotti, ilman viranomaisten lupaa järjestetyn mielenosoituksen kovakouraisesti ja otti kiinni noin 40 ihmistä.

Tänään järjestetylle protestille oli Venäjän lain vaatima ennakkolupa.

Lisää aiheesta:

“Palaamme joka päivä!” – Moskovassa mielenosoitukset rehellisten vaalien puolesta jatkuivat kolmatta päivää

Lähteet: AFP, Reuters