Ukrainalaiset ovat jälleen uurnilla ennenaikaisissa vaaleissa, joissa Zelenskyin puolueelle ennustetaan voittoa

Presidentti Volodymyr Zelenskyin Kansan palvelija -puolue ja Holos eli Ääni-puolue ovat uusia tulokkaita.

Ukraina
Zelenskyi tekee sormillaan voitonmerkin ja pitelee toisessa kädessään mikrofonia.
Ukrainassa presidentti Volodymyr Zelenskyin puolueen ennustetaan voittavan tämän päiväisissä parlamenttivaaleissa.Stepan Franko / EPA

Ukrainassa on alkanut äänestäminen ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa.

Vaalit todennäköisesti muovaavat parlamentin kokoonpanon uuteen uskoon. Nyt parlamentin enemmistö on edellisen presidentin Petro Porošenkon joukoilla.

Vaalit oli alun perin tarkoitus järjestää ensi lokakuussa. Ukrainan tuore presidentti Volodymyr Zelenskyi kuitenkin ilmoitti hajottavansa maan parlamentin sen jälkeen, kun hän vannoi virkavalansa toukokuussa.

Suositussa tv-sarjassa aiemmin presidenttiä näytelleen Zelenskyin uusi Sluga narodu eli Kansan palvelija -puolue on ollut Ukrainan suosituin poliittinen liike. Se näyttääkin saavan enemmistön parlamenttiin eli Verhovna Radaan.

Kansan palvelija -puolue on luvannut tarjota vaihtoehdon Ukrainan perinteiselle poliittiselle eliitille, kitkeä korruptiota ja saada aikaan tulitauon Itä-Ukrainan sotaan.

Toinen uusi tulokas on Holos- eli Ääni-puolue, jonka johtaja ja keulakuva on huippusuosittu rocktähti Svjatoslav Vakartšuk.

Lue täältä laaja taustoittava artikkeli Ukrainan uusista puolueista ja vaalien asetelmista (siirryt toiseen palveluun)

Toiseksi suosituin puolue Kansan palvelijan jälkeen on Venäjä-mielinen Opposition ohjelma – Elämän puolesta -puolue noin kymmenen prosentin kannatuksella. Sen johtajiin kuuluva liikemies Viktor Medvedtšuk on toistuvasti käynyt tapaamassa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Porošenkon Eurooppalainen solidaarisuus -puolueella on kolmanneksi eniten kannatusta.