Herätys: Ukrainan presidentin puolue selvään voittoon, Nuorisosäätiössä uusia epäilyjä, Hossan kansallispuiston suursuosiolla kääntöpuoli

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Presidentti  Volodymyr Zelensky seuraa screeniltä vaalituloksia puoleen päämajassa 21. heinäkuuta.
Ulkomaantoimittaja Heikki Heiskasen mukaan Volodymyr Zelenskyi on rakentanut imagonsa taitavasti, mutta nyt sille tulisi löytää sisältö.Genya Savilov / AFP

Ukrainan presidentillä alkaa todellinen työ

Ukrainassa sunnuntain parlamenttivaalit näyttäytyivät presidentti Volodymyr Zelenskyin valtaan nostaneiden presidentinvaalien kolmantena kierroksena, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Heikki Heiskanen Kiovasta.

Ovensuukyselyiden mukaan presidentin Kansan palvelija -puolue on Ukrainan tulevan parlamentin suurin puolue. Se olisi keräämässä peräti 44 prosentin äänisaaliin.

Puolueella on kuitenkin edessään useita haasteita. Esimerkiksi kansainvälinen valuuttarahasto IMF on vaatinut lainoituksensa ehtona kotitalouksien kaasunhintojen korottamista markkinatasolle. Se iskisi nopeasti loven tavallisen ukrainalaisen lompakkoon.

Portugalin maastopaloja epäillään tahallisiksi, yksi pidätetty

Palomies valvoo liekkejä.
Palomies valvoi liekkien etenemistä Amendoassa, Keski-Portugalissa sunnuntaina.Patricia de Melo Moreira / AFP

Portugalin maastopaloja epäillään tahallaan sytytetyiksi. Viranomaiset kiinnittivät huomiota siihen, että palot ovat syttyneet viidessä eri paikassa hyvin lyhyellä aikavälillä. Palot ovat saaneet alkunsa samalla alueella puoli kolmen ja puoli neljän välisenä aikana lauantaina iltapäivällä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan poliisi on pidättänyt 55-vuotiaan miehen epäiltynä palojen sytyttämisestä. Paloja on sammuttamassa yli tuhat palomiestä.

MOT: Nuorisosäätiöön liittyvät rikosepäilyt laajentuneet

Nuorisosäätiö
Nuorisosäätiö-rikosvyyhdistä on paljastunut lisää.Riikka Kurki / Yle

Poliisi epäilee hämeenlinnalaisen rakennusliikkeen LRG Groupin omistajan maksaneen kymmenien tuhansien eurojen lahjukset Nuorisosäätiön entiselle johdolle. MOT:n tietojen mukaan poliisi epäilee, että rahat olivat lahjus, jolla edistettiin rakennusliikkeen ja Nuorisosäätiön välisiä liiketoimia.

Vyyhtiin liittyy myös alihintaisia kiinteistökauppoja rakennusliikkeen ja Nuorisosäätiön entisten johtajien yhtiön välillä. Niiden perusteella säätiön nykyjohto valmistelee jälleen uutta tutkintapyyntöä.

Hossan kansallispuiston suosio ei heikkene

Julma Ölkky Hossan kansallispuistossa.
Rotkojärvi Julma-Ölkky Hossan kansallispuistossa.Ensio Karjalainen / Yle

Kaksi vuotta sitten kansallispuiston statuksen saaneen Hossan kansallispuiston imu jatkuu. Suuret kävijämäärät voivat vaikuttaa luontoon ja uhanalaisiin lajeihin, joten tilannetta tarkkaillaan säännöllisesti. Alueella valvotaan muun muassa petolintujen pesimistä. Toimiin ryhdytään, jos biologit huomaavat jotain poikkeavaa.

Helle hellii suomalaisia

Maanantain sääkartta.
Yle Sää

Kuuma viikko alkaa. Aurinko porottaa ja hellesäästä saadaan nauttia ympäri Suomea. Pilvet eivät juuri taivasta korista. Lounaassa nähdään myös sade- ja ukkoskuuroja. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.