Teini-ikäinen ilmastoaktivisti Greta Thunberg palkittiin Ranskassa

Thunberg aikoo lahjoittaa palkinnon neljälle ilmastojärjestölle.

Greta Thunberg
Toisen maailmansodan veteraani Charles Norman poseeraa kuvassa Freedom-palkinnon saaneen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin kanssa.
Toisen maailmansodan veteraani Charles Norman poseeraa kuvassa Vapaus-palkinnon saaneen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin kanssa. Lehtikuva

Ruotsalainen aktivisti Greta Thunberg palkittiin Ranskassa Vapaus-palkinnolla sunnuntaina.

Thunberg tuli tunnetuksi 2018 elokuusta alkaen, kun hän joka perjantai oli lakossa koulusta. Hän protestoi hallituksen vähäisiä toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi istumalla perjantaisin Ruotsin valtiopäivätalon edustalla.

Lakot synnyttivät maailmanlaajuisen nuorten protestiliikkeen.

– Tämä palkinto ei ole vain minulle, vaan koko Perjantait Tulevaisuudelle (Fridays for Future) -liikkeelle, Thunberg sanoi palkintotilaisuudessa.

Thunberg sanoi myös, että hän lahjoittaa 25 000 dollarin palkinnon neljälle järjestölle, jotka aktiivisesti edistävät ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Palkinto jaettiin Caenin kaupungissa Normandiassa. Vapaus-palkinnon taustalla on veteraanien järjestö WWII ja tilaisuuteen osallistui veteraanien edustajia.

Artikkelia muokattu 22.7.2019 klo 11.46. Muokattu muotoon Vapaus-palkinto. Aikaisemmin tekstissä puhuttiin Freedom-palkinnosta.

Artikkelia muokattu 23.7.2019 klo 16.19. Poistettu Omahan rantaan viittaava kohta. Alkuperäisen tekstin mukaan Omaha-niminen ranta sijaitsee Normandiassa. Todellisuudessa Omaha on tietylle rannalle toisessa maailmansodassa annettu koodinimi, ei varsinainen paikannimi.