1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Ukrainan presidentti vahvisti asemansa – Vasta nyt alkaa todellinen työ

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatima kova talouspolitiikka voi nopeasti vieraannuttaa Volodymyr Zelenskyin kannattajat, kirjoittaa ulkomaantoimittaja Heikki Heiskanen.

Volodymyr Zelenskyi
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi poseeraa lehdistölle ja pitelee äänestyslipuketta laatikon suuaukolla ja kansanedustaja Ilkka Kanerva katselee vieressä.
Presidentti Volodymyr Zelenskyi äänesti sunnuntain ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa Kiovassa. Tapahtumaa seurasi myös Etyjin vaalitarkkailua johtava Ilkka Kanerva (Kok.).Heikki Heiskanen / Yle

KiovaSunnuntai-iltana Sluga Narodu -puolueen vaalitilaisuudessa toimittajaparvet piirittivät puolueen johtohahmoja ja tiukkasivat koalitioaikeista.

Tapahtumapaikkana oli Parkovy-kongressikeskuksen Champion Hall, eräänlainen lasisen kiiltävä ja tumma urheilubaari. Siellä olivat nyt tavattavissa Ukrainan uudet mestarit.

Ukrainan parlamenttivaalit saattavat tuntua kaukaiselta asialta, mutta yli 40 miljoonan asukkaan eurooppalainen valtio on Venäjän ja lännen vastakkainasettelun keskiössä.

Itä-Ukrainan konfliktia ei voi kutsua edes jäätyneeksi, sillä tulitauko ei pidä, puhumattakaan Minskin sopimusten muista asiakohdista.

Samaan aikaan arkisissa talousvaikeuksissa tarpovat ukrainalaiset ovat pitkälti menettäneet uskonsa siihen poliitikkojen ryhmään, joka nousi maan johtoon kriisivuonna 2014.

Kiovan kaduilla haastattelemamme ukrainalaiset mainitsivat toistuvasti saman toiveen: uusia nuoria kasvoja parlamenttiin.

Irina ja Aleksandr Tšernega sekä tytär Marija lastenvaunussa seisovat äänestyspaikan ulkopuolella.
Irina ja Aleksandr Tšernega sekä tytär Marija kävivät äänestyspaikalla Kiovassa. He toivoivat Ukrainan valtiolaivan ruoriin nuorta väkeä, joka ymmärtää, miten tulevaisuutta rakennetaan.Kristofer Andersson / Yle

Sluga Narodu eli Kansan palvelija tuokin nyt parlamenttiin koko joukon uutta nuorta väkeä.

Perjantaina haastattelemamme Dmitri Nataluha on hyvä esimerkki: englantia rennosti puhuva ja Cambridgessa opiskellut nuorekas poliitikko.

Samaan aikaan puolue on esimerkki yhdestä Ukrainan politiikan vitsauksesta: puoluekenttä elää niin nopeasti, että äänestäjällä on täysi työ pysyä vauhdissa mukana.

Puolueet jäävät yksittäisen suuren persoonan varaan luoduiksi pinnallisiksi rakennelmiksi, jotka on helppo hylätä tuulensuunnan muuttuessa.

Sluga Narodu rakennettiin lyhyessä ajassa Volodymyr Zelenskyin imagon ympärille.

Sunnuntain parlamenttivaalit näyttäytyivätkin Zelenskyin valtaan nostaneiden presidentinvaalien kolmantena kierroksena.

Kun ukrainalaiset kääntävät selkänsä tavallisille poliitikoille, korvaajat tuntuvat löytyvän show-bisneksen maailmasta. Siinä Ukraina ei tietysti ole yksin, kuten Yhdysvaltain esimerkki osoittaa.

Nyt Kansan palvelija on Ukrainan tulevan parlamentin suurin puolue.

Mahdollisena liittolaisena on jo väläytelty toista uutta tulokasta, rock-tähti-aktivisti Svjatoslav Vakartšukin ympärille luotua Holos-puoluetta.

Käytännössä vasta toukokuussa toimintansa aloittanut Holos (Ääni) näyttää ovensuukyselyiden mukaan ylittävän 5 prosentin äänikynnyksen ja nousevan parlamenttiin.

Sluga Narodu -puolueen johtaja Dmytro Razumkov valmistautuu television haastatteluun.
Sluga Narodu -puolueen johtajalta Dmytro Razumkoviltra tivattiin sunnuntai-iltana, keiden kanssa puolue aikoo muodostaa koalitiohallituksen.Kristofer Andersson / Yle

Kuvaavaa on, että Zelenskyin puolueen johtaja Dmytro Razumkov ilmoitti kansanedustajien syytesuojan purkamisen uuden parlamentin ensimmäiseksi tehtäväksi.

Tätä samaista asiaa on kiivaasti ajanut juuri Vakartšukin Holos.

Holos puolestaan ilmoitti olevansa valmis esittämään Vakartšukia pääministeriksi – mutta ei pidä sitä kynnyskysymyksenä koalitioon menolle.

Ukrainan politiikan vanha kehäkettu Julia Tymošenko ilmoitti pikaisesti olevansa valmis koalitioon Sluga Narodun ja Holosin kanssa.

Tämä jättäisi oppositioon edellisen presidentin Petro Porošenkon Eurooppalainen solidaarisuus -puolueen ja toiseksi eniten ääniä saaneen puolueen Oppositio-ohjelma – Elämän puolesta.

Jälkimmäinen on avoimen venäläismielinen puolue, joten ei ollut odotettavissa, että mitkään muut puolueet olisivat innokkaita kaveeraamaan sen kanssa.

Porošenko puolestaan on presidentinvaalikampanjansa tapaan tavoitellut edelleen voimakkaan nationalistisia äänenpainoja.

Tähän mennessä Zelenskyin presidenttiys on ollut enemmän tyyliä kuin substanssia.

Uusi presidentti pukeutuu epäviralliseen tapaan, suosii katuruokaa šavermaa, peruu itsenäisyyspäivän sotilasparaatin liian kalliina, ripittää virkamiehiä kameroiden edessä, käy kastautumassa suihkualtaassa, kaavailee presidentinhallinnon siirtämistä mahtipontisesta stalinistisesta rakennuksesta Bankova-kadulta hieman vähemmän mahtipontiseen Ukraina-taloon.

Enää Zelenskyi ei voi syyttää vihamielistä parlamenttia uudistustensa torjumisesta.

Zelenskyi saattaa nostaa pääministeriksi talousliberaalin teknokraatin.

Sunnuntaina presidentti sanoi, että tehtävään pitää saada talousguru, joka ei ole ryvettynyt politiikassa.

– Haluamme, että tämä olisi riippumaton vahva ihminen, jolla on pätevä koulutus, ihminen, jota arvostetaan ensinnäkin Ukrainassa ja jota arvostetaan lännessä ja joka on tosiaankin talousguru, Zelenskyi sanoi.

Kansalaisten toiveiden ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimusten välissä luoviminen ei ole helppo tehtävä.

IMF on vaatinut lainoituksensa ehtona kotitalouksien kaasunhintojen korottamista markkinatasolle. Se iskee nopeasti loven tavallisen ukrainalaisen ennestäänkin ohueen lompakkoon.

Moni kiovalainen mainitsi juuri elinkustannusten nousun keskeisenä vaalikysymyksenä.

Juuri tällaiset sosioekonomiset syyt murensivat edellisen presidentin Petro Porošenkon kannatuksen.

Zelenskyin on myös turha odottaa, että Ukrainan poliittista elämää pyörittäneet oligarkit eli poliittisesti vaikutusvaltaiset suurliikemiehet olisivat valmiita luopumaan valta-asemistaan tappelutta.

Kysymys on, onko Zelenskyillä riittävän vahvat taustavoimat kestämään tulevia kolhuja. Sluga Narodu on niin nopeasti rakennettu puolue, että sen sisäinen yhtenäisyys saattaa osoittautua heikoksi.

Kansansuosio on vahva selkänoja nyt, mutta tunnelmat saattavat heilahtaa nopeasti, kun Zelenskyi joutuu tekemään todellisia poliittisia valintoja.

Vanhempi rouva tulee ulos äänestyskopista. Koppien verhot ovat Ukrainan lipun väreissä: keltaisia ja sinisiä.
Ukrainalaiset äänestivät sunnuntaina parlamenttivaaleissa.Kristofer Andersson / Yle

Kipeänä muistutuksena Ukrainan syvistä vaikeuksista 26 paikkaa uudessa parlamentissa jää tyhjiksi.

Nämä ovat Venäjän tukemien Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden ja Venäjän miehittämän Krimin niemimaan vaalipiirien paikat.

Vaalien tuntumassa Zelenskyi on yrittänyt ratkoa Venäjällä vangittuina olevien ukrainalaisten kohtaloa, siis muun muassa elokuvaohjaaja Oleg Sentsovin ja Mustanmeren laivastoselkkauksessa pidätettyjen merisotilaiden asiaa.

Helposti tämä vankienvaihto ei tunnu onnistuvan. Venäjä vaikuttaa jossain määrin odotelleen Ukrainan vallanvaihdosta ennen kuin se tekee seuraavan siirtonsa.

Joka tapauksessa Zelenskyin liikkumatila myös Venäjän-politiikassa on rajattu.

Myönnytykset altistaisivat hänet nopeasti syytöksille Venäjän myötäilystä ja antaisivat poliittisia aseita tiukan linjan nationalisteille.

Viihdealan ammattilaisena Zelenskyi on rakentanut imagonsa taitavasti, mutta nyt sille pitäisi löytää sisältö.

Lue myös:

Tv-koomikko presidenttinä, rocktähti puoluejohtajana – Uudet puolueet lupaavat Ukrainaan uutta poliittista kulttuuria

Ovensuukyselyt: Ukrainan tuoreen presidentin puolueelle maanvyörymävoitto parlamenttivaaleissa

Lue seuraavaksi