1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pörssiyhtiöt

HS: Ison pörssiyhtiön pomo tienasi viime vuonna 48 kertaa enemmän kuin tavallinen palkansaaja

Vuonna 2010 ero oli 37-kertainen. Eroa ovat kasvattaneet niin osakepalkkiot kuin palkankorotuksetkin.

pörssiyhtiöt
Sadan euron seteleitä
Osakepalkkiot ja lisäeläkemaksut lähes kaksinkertaistavat toimitusjohtajan ansiot keskimäärin 2,1 miljoonaan euroon vuodessa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Ison pörssiyhtiön toimitusjohtaja sai viime vuonna noin 48 kertaa enemmän korvauksia kuin tavallinen palkansaaja, käy ilmi Helsingin Sanomien selvityksestä (siirryt toiseen palveluun). Vuonna 2010 ero oli 37-kertainen.

Eroa ovat kasvattaneet osakepalkkiot mutta myös toimitusjohtajien peruspalkkojen korotukset. Selvityksen mukaan toimitusjohtajien kiinteät peruspalkat ovat nousseet 20 prosenttia vuodesta 2010. Samalla ajanjaksolla tavallisen palkansaajan peruspalkka nousi 14 prosenttia.

Helsingin Sanomat on seurannut samojen noin 40 ison pörssiyrityksen toimitusjohtajien palkitsemista vuodesta 2005 alkaen peruspalkkojen ja rahabonusten osalta. Vuonna 2010 seurantaan otettiin mukaan kokonaispalkitseminen eli osakesidonnaiset bonukset ja lisäeläkemaksut.

Selvityksen mukaan yritykset ovat pikku hiljaa siirtäneet palkitsemisen painopistettä osakepalkkioiden suuntaan. Osakepalkkiot ja lisäeläkemaksut lähes kaksinkertaistavat toimitusjohtajan ansiot keskimäärin 2,1 miljoonaan euroon vuodessa.

Lue seuraavaksi