Latvia on pyytänyt Suomelta apua Hormuzinsalmen tankkeriselkkauksen selvittämiseen

Laivan 23-henkinen miehistö on ollut viikonlopun ajan pidätettynä.

Hormuzinsalmi
Iranin vallankumouskaartin vene kulkee Stena Bulk -tankkerin ympärillä.
Iranin vallankumouskaartin vene kulki Stena Bulk -tankkerin ympärillä Hormuzinsalmessa sunnuntaina.Hasan Shirvani / EPA

Latvian ulkoministeriö on pyytänyt Suomen Teheranin-suurlähetystöä selvittämään viikonlopun tankkeriselkkauksessa pidätetyn kansalaisensa tilannetta.

Suomen Teheranin-edustuston tietojen mukaan latvialaismies työskenteli aluksella perämiehenä. Koko tankkerin 23-jäseninen miehistö pidätettiin, kun Iranin vallankumouskaarti otti perjantaina haltuunsa Britannian lipun alla Hormuzinsalmessa seilanneen öljytankkerin.

Suomen Iranin-edustuston päällikön sijainen Laura Vanhanen kertoo, että Latvian ulkoministeriö esitti avunpyynnön viikonloppuna ensin suullisesti ja sitten kirjallisesti. Latvialla ei ole omaa suurlähestystöä Iranissa, joten he pyysivät EU:n perussopimuksen artiklan 23:n mukaisesti apua Suomelta.

– Kun EU:n jäsenmaakumppani lähestyy tällaisella pyynnöllä, lähdemme aktiivisesti hoitamaan asiaa. Olemme olleet yhteydessä Iranin ulkoministeriöön. Meillä on sinne hyvät toimivat suhteet. Lisäksi olemme pitäneet jatkuvasti yhteyttä latvialaisiin kollegoihimme, Vanhanen kertoo Ylelle puhelimitse.

Lähetystö on ollut yhteydessä Iranin ulkoministeriön kanssa viikonloppuna ja viimeksi tänä aamuna. Edustustolla ei ole tiedossaan miehistön terveydentilaan liittyviä ongelmia. Toistaiseksi on epäselvää, millä aikataululla miehistön tilanne ratkeaa.

– Seuraamme tilanteen kehittymistä, Vanhanen kertoo.

Latvialaismiehen lisäksi miehistössä on Intian, Venäjän ja Filippiinien kansalaisia, kertoo uutistoimisto AFP. Iranin viranomaisten mukaan tankkerin miehistö oli rikkonut kansainvälisiä merenkulun sääntöjä.

Tapaus on luonut entistä pahempaa kitkaa Britannian ja Iranin välille sekä kiristänyt Persianlahden jännittynyttä tilannetta.

Lue lisää:

Britannian pääministeri May pitää tänään hätäkokouksen tankkerikriisistä

Video- ja äänimateriaali paljastaa, kuinka Hormuzinsalmen tankkeriselkkaus eteni

Ulkoministeri Haavisto: Hormuzinsalmessa käytetään merirosvousta vallankäytön välineenä

Iran otti haltuunsa brittien lipun alla seilaavan ruotsalaisomisteisen tankkerin